Zonnepanelen zijn een middel om op een groene manier energie op te wekken. Het is een middel waar jaren van research aan vooraf zijn gegaan om tot deze techniek te komen. Wanneer de zonnepanelen aan het eind van hun levensduur zijn gekomen is het zaak dat ze weer goed worden gerecycled. Het is dan ook nodig om te kijken hoe dit in zijn werk gaat. Voordat we kijken naar het recycleren van zonnepanelen kijken we eerst naar de kosten van een zonnepaneel en de generaties die er tot nu toe op de markt zijn.
Inhoudsopgave
De kosten en het materiaal van een zonnepaneel
We vroegen offertes op van zonnepanelen en de materialen waar ze van gemaakt zijn. We kregen de volgende offertes toegestuurd.
Wat voor generatie zonnepanelen | Van welk materiaal gemaakt | Levensduur van de zonnepanelen | Prijs |
Eerste generaties zonnepanelen | Glas plus zware metalen en gifstoffen | Tot 15 jaar | Tussen 250 en 350 euro per stuk |
Latere generaties zonnepanelen | Overwegend silicium polykristallijn | Tot 25 jaar | Tussen 425 en 485 euro per stuk |
Nieuwste generaties zonnepanelen | Overwegend silicium monokristallijn plus natuurlijke grondstoffen | Tot 40 jaar | Tussen 556 en 628 euro per stuk |
De levenscyclus van zonnepanelen onder de loep
Het produceren van een zonnepaneel is een proces. Dat proces heeft een hoop energie gekost voor het zonnepaneel werd wat het nu is. Wanneer je hier goed naar kijkt kom je tot de conclusie dat je moet berekenen wat de schade is die het zonnepaneel heeft toegebracht aan het milieu om te worden gemaakt. Die schade aan het milieu is op meerdere manieren ontstaan. Kijk je naar de zonnepanelen en naar de productie ervan dan kom je tot de volgende levenscyclus.
- De zonnepanelen worden ontworpen. Hier komt een hoop arbeid en research aan te pas. Deze zaken komen ten laste aan het milieu. Het ontwerp van de zonnepanelen is een periode van voorbereiding die je uiteindelijk niet direct terug ziet in het uiteindelijke ontwerp van het zonnepaneel maar er is al wel een stuk CO2 het milieu in gegaan en er is een stuk schade aangericht.
- De componenten voor de zonnepanelen worden verworven. Zonnepanelen in het verleden werden gemaakt van glas maar er zaten ook giftige stoffen zoals cadmium in verwerkt. Ook werd er gebruik gemaakt van atoomenergie bij de productie van zonnepanelen. Deze energie laat ook zijn sporen achter in het milieu. Tegenwoordig worden de zonnepanelen gemaakt uit silicium wat in Silicon valley wordt gedolven. Deze grondstof wordt verwerkt tot de platen die voor het zonnepaneel worden gebruikt.
- De zonnepanelen worden geproduceerd. Voor de productie van het zonnepaneel wordt er gekeken naar de gewenste techniek. Er is de polykristallijne techniek. Deze zonnepanelen bestaan uit meerdere kristallen die onder een temperatuur van 1500 graden Celsius worden geproduceerd. De panelen koelen af na het smelten tot de platen die nodig zijn voor de zonnepanelen. Een andere techniek is de monokristallijne techniek. In dit geval worden de panelen eveneens tot een temperatuur van 1500 graden Celsius verwarmd. Hierna echter koelen de platen gecontroleerd af. Daardoor gaat er meer werk zitten in het produceren van de platen. Echter: de kristallen krijgen allemaal dezelfde vorm waardoor de panelen beter in staat zijn om het zonlicht te vangen. Deze laatste techniek doet dus een wat grotere aanslag op het milieu dan de techniek waarbij de panelen ongecontroleerd afkoelen. De betere techniek legt dus bij de productie een wat grotere belasting op het milieu.
- De zonnepanelen worden vervoerd naar het land van verkoop. Het vervoer van de zonnepanelen naar de plek waar ze worden verkocht gaat een hoop energie in beslag nemen. De panelen komen over de weg, via het water of door de lucht. Het houdt hoe dan ook in dat er een hoop transportkosten moeten worden gemaakt voor deze klus.
- De zonnepanelen worden geplaatst op het dak. Eenmaal in het land van verkoop worden de zonnepanelen bij de klant op het dak geplaatst. Ook hier komt een hoop werk en vervoer bij kijken. De CO2 uitstoot neemt weer een stuk toe.
- Tijdens de levensduur neemt de kracht van de panelen steeds wat af. Doordat het silicium zwakker wordt van kwaliteit neemt de productiviteit van de zonnepanelen gaandeweg wat af. Dat gaat zo door tot de panelen aan het eind van hun levensduur zitten.
- Aan het eind van de levensduur worden de panelen verwijderd en gerecycleerd. De materialen die herbruikbaar zijn worden uit de panelen verwijderd. Bij het recyclen worden er materialen uit de zonnepanelen gehaald die voor de productie van nieuwe zonnepanelen weer herbruikbaar zijn. Er zijn tot nu toe nog steeds uiterst giftige stoffen die niet zomaar kunnen worden hergebruikt maar het streven is dat deze stoffen na nieuwe jaren van innovatie achterwege kunnen worden gelaten.
Het break even point van zonnepanelen
Er is een punt waarop de productie belasting van de zonnepanelen niet meer afweegt tegen de voordelen zoals de sterk gereduceerde CO2 uitstoot. Dit punt ligt bij zonnepanelen doorgaans rond de 2 jaar. Hierbij wogen mee de bovengenoemde punten en er werd vergeleken met de productie van energie op de oude wijze met kolencentrales en hun CO2 uitstoot. Wanneer je op deze manier naar de zonnepanelen kijkt kom je tot de conclusie dat zonnepanelen vanaf 2 jaar het beste zijn voor het milieu. Deze termijn zal de komende jaren worden teruggedrongen omdat er steeds minder gebruik wordt gemaakt van chemische schadelijke stoffen.
Zonnepanelen kopen met de techniek van nu
Ga jij zonnepanelen kopen met de techniek van nu dan kom je tot de conclusie dat er een behoorlijke investering voor nodig is. Jij bespaart daar uiteraard graag op en daarom is het handig om eerst offertes op te vragen. Dat doe je met onderstaande knop. Je vergelijkt de offertes op een aantal punten:
- Vergelijk alleen offertes die goed zijn opgebouwd. De offerte moet zijn opgebouwd uit kosten van het materiaal. Daar vallen de zonnepanelen onder maar ook de kosten van de bevestigingsmaterialen. Verder moet de post materieel op de offerte staan. Dit zijn de kosten die gemaakt zijn voor het vervoer van de zonnepanelen en het huren van een bouwsteiger voor het plaatsen ervan. Uiteindelijk moet ook de post arbeidsloon op de offerte staan. Deze post moet zijn uitgesplitst in een aantal manuren en het uurloon.
- Vergelijk alleen offertes die inclusief de BTW zijn.
- Vergelijk offertes van lokale leveranciers. Op die manier help je jouw portemonnee en het milieu door te kopen van een leverancier uit jouw eigen omgeving.