Als jij het tijd vindt om zonnepanelen op je dak te plaatsen, dan is het ook tijd om op zoek te gaan naar een leverancier. Het daadwerkelijke plaatsen van zonnepanelen kun je vervolgens zelf doen of je kunt het uitbesteden. Beide opties hebben voor- en nadelen. Er zijn leveranciers die je volledig kunnen ontzorgen en die je alle materialen en diensten verkopen die je nodig hebt. Bij andere leveranciers stel je zelf je installatie samen of koop je een pakket die je vervolgens zelf op je dak plaatst. Het is dus belangrijk dat je goed nadenkt over het plaatsen van zonnepanelen en wie dit precies zal gaan doen. Hier vind je meer informatie over de opties die je dan hebt.
Inhoudsopgave
Optie 1: je doet alles zelf
Er zijn voldoende (online) winkels die losse zonnepanelen en de bijbehorende randbenodigdheden apart verkopen. Bij deze winkels kun je je gehele installatie zelf samenstellen, van de zonnepanelen tot de montagematerialen en van de omvormer tot de kabels. Dit is een uitstekende optie als je geld wilt besparen, want hoe minder arbeidsuren er worden gemaakt, hoe goedkoper de zonnepanelen. En dat betekent natuurlijk weer dat je de investering sneller hebt terugverdiend. Het is dan wel belangrijk dat je voldoende informatie inwint over de opties die je hebt en over hoe je de panelen het beste kunt plaatsen. Deze kennis heb je als je voor volledige ontzorging kiest veel minder nodig, want dan vertrouw je op de ervaring van de specialist. Als je alles zelf gaat doen, lees je dan minimaal in over de volgende onderwerpen.
- De soorten zonnepanelen, de kwalitatieve merken, het rendement, de degradatie en de tolerantie.
- Welke plaatsing is het beste voor je zonnepanelen? Is de hellingshoek van je dak optimaal, wat is de oriëntatie van je dak en zijn er plaatsen op je dak die in de schaduw vallen?
- Welk bevestigingssysteem ga je gebruiken en welk systeem is van goede kwaliteit?
- Welke kabels ga je bestellen en van welk merk? Aangeraden wordt om altijd alleen kabels van hetzelfde merk te gebruiken, omdat je dan zeker weet dat de connecties goed aansluiten.
- Welke schakeling wil je gebruiken, een parallelle schakeling of een seriële schakeling? Heb je optimizers nodig of micro-omvormers?
- Welke omvormer is het beste voor het soort en de hoeveelheid zonnepanelen dat je neemt? Welke omvormers zijn kwalitatief het beste?
- Hoe ga je de zonnepanelen aansluiten? Het beste schakel je een elektricien in om de extra groep in je meterkast aan te leggen of in ieder geval om jouw werk te keuren.
- Wat gebeurt er met de garantieregelingen als je de zonnepanelen zelf plaatst?
Optie 2: een pakket met zonnepanelen aanschaffen
Er zijn ook leveranciers die zich specialiseren in doe-het-zelf pakketten met zonnepanelen. Dit heeft als voordeel dat je een kant-en-klaar systeem krijgt die je alleen zelf moet plaatsen en aansluiten. De leverancier heeft dan al gekeken naar de materialen die gebruikt kunnen worden en die het beste bij elkaar passen. Het is dan wel verstandig om ook de bovenstaande punten nog te controleren, omdat het nog steeds belangrijk is dat je aandacht besteedt aan kwaliteit.
Een goed doe-het-zelf pakket bestaat uit kwalitatieve panelen, maar ook uit een kwalitatieve omvormer, goede bekabeling en sterke stellages. Het is dus verstandig om goed onderzoek te doen uit de componenten van het pakket en om zo het beste pakket mogelijk aan te schaffen. De leverancier geeft je dan duidelijke instructies over het plaatsen van de zonnepanelen. Ook hier is het wel verstandig om te bepalen of dit je garantieregelingen negatief beïnvloedt. Met deze optie kun je de montagekosten vermijden en dus goedkoper zonnepanelen aanschaffen. Dat heeft weer als gevolg dat je terugverdientijd korter wordt.
Optie 3: alles uitbesteden
De laatste optie die je hebt is de meest gangbare optie en dat is om alles uit te besteden. Uiteraard betaal je hiervoor het meeste geld, maar je weet dan zeker dat alles goed gebeurt. Er komt iemand langs om je dak te inspecteren, om samen met jou het beste systeem samen te stellen en om te bepalen hoe deze het beste geplaatst kan worden. Vervolgens bestel je jouw systeem en komen ze het plaatsen. Daarna zal de leverancier je tijdens de gehele levensduur bijstaan door je zonnepanelen te monitoren, door ze te onderhouden, te repareren en te vervangen indien nodig. Je krijgt een garantieregeling op de producten, op de plaatsing en je krijgt een vermogensgarantie. Alles wordt van begin tot eind voor je geregeld en bij een goede leverancier kun je daarna altijd nog terecht voor vragen, advies en klachten.
Welke optie is het beste voor jou?
De keuze die je hier maakt zal gebaseerd zijn op drie feiten. Allereerst is budget erg belangrijk en is het natuurlijk goedkoper om te besparen op de montage. Vervolgens zal je wel de nodige kluservaring moeten hebben en moet je handig zijn wil je de zonnepanelen zelf op het dak kunnen plaatsen. Als laatste zal deze keuze gebaseerd zijn op hoeveel kennis je zelf hebt over zonnepanelen en hoe zeker je bent van je zaak. Uitbesteden betekent niet automatisch dat je een beter systeem krijgt met een hoger rendement, maar de kans dat je iets verkeerd doet of misloopt is wel groter als je zelf aan de slag gaat. Is dat je beslissing, zorg dan dat je alles weet over zonnepanelen, de andere materialen en de plaatsing ervan. Voel je je hier erg onzeker over, dan is het misschien beter om de plaatsing uit te besteden.
Vergelijk offertes
Via ons kun je voor allerlei situaties omtrent het plaatsen van zonnepanelen offertes opvragen. Deze offertes kun je vervolgens gebruiken om je beslissing te maken. Een weloverwogen keuze kun je alleen maken als je alle opties bekeken hebt. Volg daarom via deze website de link naar onze vergelijkingstool en vraag snel offertes op voor jouw specifieke werkzaamheden.