Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis en vrijblijvend

Laatst bewerkt op: 09 sep 2024

Vanaf 1 januari 2023 is het niet meer mogelijk om als particulier de btw op de aankoop en installatie van zonnepanelen terug te vorderen van de Belastingdienst. De overheid heeft namelijk besloten om het btw-tarief op 0 % te zetten. Dat betekent overigens dat particulieren ook geen btw meer hoeven te betalen bij de aankoop en installatie. Er zijn echter wel uitzonderingen en daar gaat dit artikel over.

Nu is hét moment om zonnepanelen te kopen! (6 redenen)

→ 1. De prijzen zijn nog NOOIT zo laag geweest. 2. De markt staat op zijn kop en is met 90% gekrompen. 3. Je zit in een uitstekende onderhandelingspositie (je krijgt zelfs gratis cadeau's zoals een tablet) 4. Vergelijk je het met beleggen, dan is dit het moment om te kopen wanneer niemand koopt. 5. Bespaar duizenden euro's door 4 offertes naast elkaar te leggen via onderstaande button. 6. Koop nu voordat de prijzen weer stijgen!

Het is voor particulieren die vóór 1 januari 2023 een zonnestroomsysteem hebben gekocht nog steeds mogelijk om de btw op de aankoop van de zonnepanelen terug te krijgen. Ook particulieren die een nieuwbouwwoning kopen met zonnepanelen die in het dak geïntegreerd zijn, kunnen de btw terugvorderen. Het betreft hier in de praktijk dus een mooie teruggave van zomaar even 21 procent van het totale prijskaartje dat je hebt geïnvesteerd. Wanneer je hebt gekozen voor een standaard pakket bestaande uit 10 zonnepanelen met een waarde van 4.400 euro kan dit je een voordeel opleveren van zo’n 750 euro. Heb jij ook voor 2023 geïnvesteerd in een zonnestroomsysteem of zitten de zonnepanelen ook in het dak van je nieuwbouwwoning geïntegreerd en zou je graag jouw btw terug willen krijgen van de Nederlandse Belastingdienst? In dat geval is het absoluut de moeite waard om onderstaand stappenplan te volgen.

Update:

Per 1 januari 2020 is er een wijziging voor de Kleine Ondernemers Regeling.

  1. De omzet mag niet hoger dan 20.000 euro zijn.
  2. Rechtspersonen zoals verenigingen, stichtingen en BV’s kunnen ook gebruik maken van de nieuwe regeling.
  3. De ontheffing van de administratieve verplichtingen vervalt per 1 januari 2020

Vanaf hieronder lees je hoe de oude regeling werkte.

Stappenplan voor BTW terugvragen bij aankoop zonnepanelen

Zou je wel graag de 21 procent aan BTW op je installatie met zonnepanelen terug willen ontvangen? In dat geval zal je je moeten aanmelden als ondernemer bij de Belastingdienst. Je zal dan een Btw-aangifte moeten indienen voor het jaar waarin de zonnepanelen zijn aangekocht. Je kan wel meteen een ontheffing aanvragen voor de komende kalenderjaren. Dit betekent dat je slechts éénmalig een Btw-aangifte hoeft te doen. Voor de jaren die volgen geniet je namelijk van een vrijstelling. Hoe dan ook hebben wij het stappenplan dat je in deze situatie kan volgen even gedetailleerd voor jou op een rijtje gezet.

Veel installateurs nemen als extra service de btw-aangifte op zich. Let daar dus op als je een nieuwbouwwoning koopt en een offerte bekijkt. In de uiteindelijke prijs is dan namelijk de teruggave van de btw al meegenomen. De btw-teruggave uitbesteden betekent dat je zelf geen gedoe hebt met de Belastingdienst, dus dat is mooi meegenomen. Als je de btw-aangifte zelf gaat doen, weet dan dat je je wel zelf moet melden bij de Belastingdienst. Want de btw-aangifte valt niet onder de algemene belastingplicht. Zonder aangifte ook geen teruggave! Check dit dus goed bij de Belastingdienst voordat je je zonnepanelen koopt. Het gaat wel om het terugkrijgen van 21% van je investering!

  • Stap 1: Invullen van formulier ‘Opgaaf startende ondernemer’.

Vanaf het ogenblik dat je begint met het leveren van stroom aan het netwerk krijg je officieel de stempel van ondernemer. Wanneer je de btw van 21 procent op je installatie wenst terug te ontvangen zal je je dus meteen aan moeten melden als ondernemer bij de Belastingdienst. Houd er rekening mee dat het energiecontract op jouw persoonlijke naam staat en dus niet bijvoorbeeld op die van je partner. De aanmelding dient bovendien altijd te gebeuren binnen de 30 dagen na afloop van het kwartaal waarin de zonnepanelen zijn gekocht. Aanmelden voordat de zonnepanelen worden aangekocht is eveneens een mogelijkheid. Je kan hiervoor het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders‘ gebruiken.

  • Stap 2: De reactie van de Belastingdienst.

De tweede stap in dit stappenplan is er één die je niet zelf hoeft te doen. In deze fase zal je namelijk van de Belastingdienst een antwoord ontvangen op je vraag om ondernemer te worden. Doorgaans wordt deze aanvraag meteen (binnen de 5 werkdagen) goedgekeurd en ontvang je een brief met jouw btw nummer. Nog eens vijf dagen later zal je normaal ook de nodige gegevens ontvangen met betrekking tot jouw inlognaam welke nodig is om je digitale btw-aangifte te kunnen uitvoeren.

  • Stap 3: De Btw-aangifte voor het jaar van aankoop.

Vanaf het ogenblik dat je bent geregistreerd als ondernemer dien je per kwartaal een zogenaamde btw-aangifte te doen. Je blijft dit doen totdat je van de Belastingdienst een ontheffing hebt ontvangen. Voor het invullen van de eerste aangifte is het van belang dat je correct te werk gaat. In tegenstelling tot wat veel mensen in eerste instantie zullen vermoeden is het absoluut niet zo dat je de BTW over de stroom die je levert zelf moet gaan uitrekenen. Integendeel. De Belastingdienst heeft dit zeer eenvoudig mogelijk gemaakt door de volgende standaardbedragen voor de omzetbelasting te hanteren:

Opwekvermogen uitgedrukt in Wattpiek Bedrag waarover de omzetbelasting van toepassing is Omzetbelasting of zogenaamde ‘forfait’
0 – 1000 95 euro 20 euro
1001 – 2000 190 euro 40 euro
2001 – 3000 286 euro 60 euro
3001 – 4000 381 euro 80 euro
4001 – 5000 476 euro 100 euro
5001 – 6000 571 euro 120 euro
6001 – 7000 667 euro 140 euro
7001 – 8000 762 euro 160 euro
8001 – 9000 857 euro 180 euro
9001 – 10000 952 euro 200 euro

Het is niet nodig om de bedragen te spreiden over meerdere kwartalen. Gedurende het eerste kwartaal waarin de aangifte wordt gedaan is het bij vraag 1a mogelijk om het volledige ‘forfait’ in te vullen. Bij eventuele volgende kwartalen mag je overal gewoon 0 ingeven. Ondanks het feit dat je voor de kwartalen die volgen dus telkens een nul moet opgeven is het wel steeds van belang dat de aangifte wel gewoon gedaan wordt. Doe je dit niet, dan loop je het risico om tegen een vrij pittige boete aan te lopen. Dit zal je uiteraard koste wat kost willen vermijden.

  • Stap 4: Doorgeven van rekeningnummer van je bank

Voor het kunnen ontvangen van de aangevraagde btw op de installatie met zonnepanelen is het tot slot een vereiste om je bankrekeningnummer door te geven aan de Belastingdienst. Dit geldt ook voor het geval de Belastingdienst reeds een rekeningnummer van je heeft ontvangen voor bijvoorbeeld de inkomstenbelasting of eventuele toeslagen. Voor het doorgeven of aanpassen van je rekeningnummer is het mogelijk om het daarvoor bestemde formulier ‘Wijziging rekeningnummer ondernemers’ te gebruiken.

Wist je al dat:

De Belastingdienst maakt voor de btw-teruggave gebruik van de zogenaamde kleine ondernemersregeling. Voor hen ben je vanaf het ogenblik dat je zonnepanelen plaatst een ondernemer. Een systeem met zonnepanelen levert namelijk letterlijk stroom terug aan het elektriciteitsnet waardoor er een bepaalde handelstransactie plaatsvindt.

Teruggave van BTW zelf doen of uitbesteden?

Vooraleer we het stappenplan uiteen gaan zetten geven we nog even een antwoord op de vraag die veel mensen zich stellen. Is het interessant om de aanvraag tot teruggave zelf te doen of kies je er maar beter voor om dit uit te besteden? In de praktijk wordt het altijd aangeraden om dit zelf te doen. Je kan er voor kiezen om een beroep te doen op één van de verschillende ‘gespecialiseerde’ bedrijfjes, maar zij vragen al snel tussen de 100 en 150 euro per aanvraag. De procedure is echter zo eenvoudig dat je dit geld zonder probleem gewoon in eigen zak kan steken.

Terugwerkende kracht

Volgens een uitspraak van het Europese Hof van Justitie van 20 juni 2013 en een uitspraak van de Hoge Raad van 15 december 2017 was het mogelijk dat je de btw van PV panelen (zonnepanelen) onbeperkt met terugwerkende kracht kon terugvorderen. Het ging dus niet alleen om de btw van 2019 en 2018 maar ook van voorgaande jaren. Sinds 1 januari 2019 geldt er een nieuwe regeling, waardoor je tot 1 juli in het jaar erop de btw op je zonnepanelen kunt terugvragen.

Mocht een belastingplichtige te laat zijn, dan kan hij/zij de inspecteur verzoeken de terugvraag van btw ambtshalve te verlenen. Bovenstaande geldt voor particulieren die voor het eerst een btw-nummer aanvragen. Als er al een btw nummer is dan geldt in de meeste gevallen de zogenaamde 5 jaarstermijn tenzij er in het jaar waarover de btw terug wordt gevraagd er nog geen btw nummer toegekend was.

Gaan aanvraag tot teruggave indienen? Geen BTW terug!

De theorie is dat elke persoon die ervoor heeft gekozen om zonnepanelen te kopen en te laten plaatsen in Nederland per kwartaal een btw-aangifte dient te doen. Indien je ervoor kiest om je niet te registreren als zijnde een ondernemer zal je echter van de Belastingdienst automatisch een zogenaamde ontheffing van btw-aangifte ontvangen op basis van een bijzondere regeling voor kleine bedrijven of ondernemers. In de praktijk is het zo dat alle particulieren onder deze regeling vallen. Niets doen lijkt er dus voor te zorgen dat alles alsnog in orde komt… of niet? Neen, want indien je zelf geen aanvraag indient zal je ook geen btw over de aankoop van de installatie terugkrijgen.

Snel doorklikken naar:

Kan ik ook zonnepanelen plaatsen op een plat dak?

Gratis en vrijblijvend

Laatste nieuws