De gedeputeerde staten van Drenthe trekken 130.000 euro uit voor een koppeling tussen het saneren van asbestdaken en de plaatsing van zonnepanelen. Het project, dat de naam “Zon voor asbest in de Veenkoloniën” draagt, wordt samen met de provincie Groningen uitgevoerd. Het project is bedacht door de lokale SP-fractie, die er in juni 2008 een motie voor indiende. Er wordt eerst een proefproject van 65.000 euro gestart. Dit geld is afkomstig uit de voortijdig gestopte ‘pest aan asbest’-campagne, waarvan het overgebleven budget in het nieuwe project is gestort.
Momenteel wordt er nog gerekend of het project financieel haalbaar is. Blijkt dit inderdaad zo te zijn, dan krijgt een selecte van 10 Drentse boerenbedrijven een subsidie van €5.500 om het asbest in hun daken te verwijderen en te vervangen voor zonnepanelen. Dit staat voor een dak van 1000 vierkante meter ongeveer gelijk aan 45% van de saneringskosten. De overige investerings- en saneringskosten worden terugverdiend door de zonnepanelen; de geproduceerde energie wordt namelijk doorverkocht aan eneco. De provincie Groningen gaat tegelijk een pilot voor 10 bedrijven starten.
“Zonne-energie is de meest duurzame vorm van energie en kost relatief weinig. Bij deze regeling snijdt het mes aan twee kanten,” aldus gedeputeerde Tanja Klip-Martin (VVD) van milieu en energie. Met de proef wil zij testen of een dergelijk project ook op grote schaal haalbaar is. De overige 65.000 euro van het project worden geïnvesteerd in de ontwikkeling van wind- en waterdichte zonnedaken, die ‘stekkerklaar’ op huizen geplaatst kunnen worden.
Het project “Zon voor asbest in de Veenkoloniën” is een samenwerking tussen de Agenda voor de Veenkoloniën, Eneco, Energy Valley, LTO-Noord, Rabobank, Univé en de provincies Groningen en Drenthe.
Bron: Emmen.nu (herschreven)