Sinds afgelopen zomer is de vraag naar zonnepanelen bij huiseigenaren flink gedaald. Installatiebedrijven en de branchevereniging zien een “aanzienlijke terugval” in vraag, blijkt uit een rondgang van Nieuwsuur.
Inhoudsopgave
Terugval in vraag
Voor het eerst na jaren groei, mede dankzij aantrekkelijke subsidies, is er sprake van een terugval in vraag naar zonnepanelen. “Wij zien ongeveer 30% minder aanvragen binnenkomen dan voorgaande jaren.” Zegt Hans Drijfhout van een zonnepaneel-installatie bedrijf uit Amersfoort. Een ander uit Hoogland zag een forse daling van wel 90%. Er worden veel vragen gesteld hoe dit is gekomen en of dit te voorkomen is.
Afschaffen salderingsregeling
Eerder dit jaar nam de Tweede Kamer een wet aan om de salderingsregeling per 2025 af te schaffen. Deze regeling zorgt ervoor dat zonnepanelen bezitters stroom die ze aan het net teruggeleverd hadden, later nog konden gebruiken, zonder extra kosten ervoor te hoeven betalen. Door die regeling was het nemen van zonnepanelen nog aantrekkelijker voor de huiseigenaren, maar nu vindt de politiek dat die regeling overbodig geworden is. Ook al is de wet nog niet door de Eerste Kamer aangenomen, lijkt het al veel onnodige zorgen te wekken bij consumenten.
Als je niet weet wat de terugverdientermijn is van je zonnepanelen dat maakt het kopen van zonnepanelen ook veel minder aantrekkelijk.
Van de Bron
Mariken Stolk van Milieu Centraal denkt dat de aankondiging van een terugleverheffing voor stroom van energiebedrijf Vandebron ook voor onrust op de markt zorgt. De terugleverheffing houdt in dat klanten die per dag meer stroom terugleveren dan dat ze verbruiken er voor moeten betalen. Voor de gemiddelde zonnepanelen eigenaar zou het volgens Vandebron gaan om 10 tot 20 euro per maand.
Hoewel nu Vandebron nog de enige energieleverancier is die dit hanteert, denken wel meer bedrijven eraan om ook de consumenten te laten bijdragen aan de extra kosten die energiebedrijven maken door de salderingsregeling.
Terugverdientermijn
“Je kan zien dat die terugleverheffing invloed heeft op de terugverdientermijn, dat maakt het voor consumenten minder aantrekkelijk.” zegt Stolk.
Milieu Centraal berekende dat de terugverdientermijn voor een gemiddeld huishouden met 10 zonnepanelen door de afbouw van de salderingsregeling van 6,5 jaar naar 8 jaar gaat. Als daarbij nog de terugleverheffing blijft, kan het al omhoog schieten naar 22 jaar.
Al is dat zeer waarschijnlijk, zorgt die berekening wel voor meer onnodige rust. De aarzelingen bij consumenten zijn niet gebaseerd op feiten maar op een gevoel. Zonnepanelen zijn nog altijd een interessante investering!
Vergelijk offertes!
Het wordt door onafhankelijke instanties aangeraden om meerdere offertes van diverse zonnepanelen installateurs te vergelijken. Dit omdat de prijs per installatie aanzienlijk verschilt per installateur. Elke klus is anders en dat maakt het bepalen van de prijs ingewikkeld. Gelukkig kun je via onze website in één keer offertes aanvragen van diverse lokale specialisten uit jouw regio. Vul het formulier op de pagina in, ontvang de offertes en begin met vergelijken. Op deze manier kun je een weloverwogen keuze maken. Daarnaast levert dit je gemiddeld een besparing van 30% op.