Zonnepanelen hoeven niet alleen als systeem op je dak verwerkt te worden. Het is ook rendabel om je hele dak met zonnepanelen te bedekken. De ontwikkeling van zonnepanelen staat niet stil en het is steeds meer goed mogelijk om zonnepanelen daarom als dakbedekking te gebruiken voor een strakke, moderne look met een optimaal rendement. In juni 2021 kwam een Oostenrijkse baksteen- en dakpanfabrikant met een wel heel origineel idee: een traditioneel keramische dakpan met daarin een zonnepaneel geïntegreerd.
Inhoudsopgave
De Alegra 10 Wevolt
De dakpan geïntegreerd met een klein zonnepaneel is de Alegra 10 Wevolt gedoopt en is van de hand van fabrikant Wienerberger. De Alegra 10 Wevolt wordt in het zwart gefabriceerd, zodat het zonnepaneel opgaat in de keramische dakpan. De dakpan verandert niet: de afmetingen zijn gelijk aan normale dakpannen die geproduceerd worden door Wienerberger. Aan de randen van de daken worden deze normale dakpannen ook gebruikt en aan de bovenkant van het dak wordt gewerkt met dakpannen met ventilatieroosters.
De specificaties
De Alegra 10 Wevolt zal dus een zwart uiterlijk krijgen en zal bestaan uit twee zonnecellen. Een dakpan zal een vermogen hebben van circa tien Wattpiek. Met speciale stekkers, de MC4-stekkers, worden de dakpannen in een serieschakeling aangesloten. Op een micro-omvormer of optimizer kunnen maar liefst veertig dakpannen aangesloten worden en de modules hebben een efficiëntie van iets meer dan 17 procent.
Dakpannen met een zonnepaneel of hele dak beleggen?
Het installeren van zonnedakpannen heeft zowel zijn voor- als nadelen. Ten eerste heeft een zonnedakpan een esthetisch voordeel; het ziet er namelijk fraaier uit dan een zonnepaneel. Zonnedakpannen hebben als tweede voordeel dat ze het hele dak kunnen bestrijken, waar een dak van zonnepanelen moeilijk is aan te brengen rondom schoorstenen, ramen en dergelijken. De zonnepanelen kunnen in meerdere typen dakpannen geplaatst worden, waardoor je toch wat keuzevrijheid hebt. Als laatste zijn zonnedakpannen beter bestand tegen zware weersomstandigheden.
En de nadelen dan?
Zonnedakpannen hebben ook een aantal nadelen aan zich kleven. De schuinheid van je dak bepaalt de hoek met de zon. Bij een zonnepaneel kan deze hoek beter afgesteld worden dan met dakpannen. De installatie van zonnedakpannen is duur; zonnedakpannen zijn twee á drie keer duurder dan reguliere zonnepanelen. Daarnaast levert een vierkante meter dak met zonnedakpannen minder energie op dan een vierkante meter aan zonnepanelen. Het vermogen van de zonnedakpannen is lager, aangezien niet het hele oppervlakte bestaat uit zonnepanelen. Hierdoor is de terugverdientijd bij zonnedakpannen ook langer, namelijk zo’n twintig jaar.
Combi mogelijk?
Je kunt ervoor kiezen om een dak deels met zonnedakpannen en deels met traditionele dakpannen te beleggen. Zo kun je later, wanneer je daar nog interesse in hebt het oppervlakte van je zonnedakpannen uitbreiden. Wat de Alegra dakpannen gaan kosten, is door de fabrikant nog niet bekend gemaakt, maar je kunt rekenen op circa €4000 per tien vierkante meter. Het is namelijk de bedoeling dat deze dakpannen geïnstalleerd worden door een professioneel bedrijf. Het aanleggen van zonnedakpannen is daardoor een arbeidsintensieve klus en dit levert hoge kosten op.
Niet alleen op de wereld
Wienerberger is niet de eerste fabrikant die met zonnedakpannen op de markt verschijnt. In 2016 werd door een Nederlands bedrijf uit Urk al soortgelijke dakpannen geïntroduceerd. Dit bedrijf ZEP kondigde na het faillissement een doorstart aan en nu levert Solarti de zonnedakpannen. De crème de la crème zijn echter de zonnedakpannen van Tesla. De afdeling Solarcity houdt zich met de productie van dit type dakpannen bezig en inmiddels heeft het bedrijf vier verschillende soorten zonnedakpannen gefabriceerd, waarvan ene zelfs volledig in glas.
Wanneer moet je zonnedakpannen aanschaffen?
Vanwege de hoge kosten die aan de installatie van zonnedakpannen verbonden zitten, kiezen nog niet veel mensen voor deze efficiënte dakpannen. Momenteel is het alleen raadzaam met de zonnedakpannen te werken, wanneer:
- Je bereidt bent om meer te betalen voor de esthetische waarde van je dak. Ben je bereid om meer te betalen voor een mooiere look van je dak?
- Je bezig bent met de bouw van een nieuwbouwhuis.
- Je in een huis woont, waarvan het dak een grondige renovatie kan gebruiken.
- Je in een huis woont waarop geen zonnepanelen geplaatst mogen worden door de Monumentenzorg.
Bespaartips
Je kunt besparen op de kosten van je zonnedakpannen. Houd gemeentelijke subsidies goed in de gaten. Het kan zijn dat jouw gemeente of de landelijke overheid je een subsidie kan geven voor het installeren van je zonnedakpannen, aangezien duurzame maatregelen gestimuleerd worden. Een tweede mogelijkheid om te besparen is door samen te werken met je buren, wanneer hun dak ook toe is aan een grondige renovatie. De leverancier van de zonnedakpannen kan zo efficiënter te werk gaan, wat leidt tot een goedkopere eindfactuur. Vraag ook offertes op bij meerdere bedrijven en vergelijk ze onderling op prijs en kwaliteit.