Laatst bewerkt op: 29 mrt 2024
Als je op zoek gaat naar zonnepanelen, dan zal je zien dat de keuze groot is. Er zijn verschillende leveranciers, verschillende merken en de product specificaties kunnen ook aardig variëren. Het is natuurlijk belangrijk dat jij de installatie aanschaft waarmee je het beste rendement kunt genereren en die het langste dienst kan doen voordat hij vervangen moet worden. Kwaliteit zou dus een belangrijke doorslaggevende factor moeten zijn bij het aanschaffen en laten plaatsen van zonnepanelen. Maar hoe kun je een garantie van kwaliteit vinden voordat je de bestelling plaatst? Het antwoord op deze vraag is: door te kijken naar de keurmerken en garanties.
Inhoudsopgave
Wat zijn keurmerken?
Keurmerken zijn een soort van badges die een bedrijf of product kan behalen door een test succesvol af te leggen. Deze test wordt bedacht en uitgevoerd door het bedrijf dat het keurmerk uitgeeft en kan van alles inhouden. Sommige keurmerken kijken specifiek naar vakmanschap en kwaliteit terwijl anderen juist de veiligheid en betrouwbaarheid van een dienst of product onderzoeken. Eenmaal in het bezit van dit keurmerk, kan een bedrijf hier op elk moment van de dag opnieuw voor worden getest, zowel aangekondigd als onaangekondigd.
Wat betreft zonnepanelen wordt er veel gekeken naar het rendement en de snelheid waarmee dit afneemt naarmate de tijd verstrekt. Door keurmerken door te nemen kun je dus veel waardevolle informatie te weten komen over een product of dienst en dit is informatie die je niet kunt afleiden van websites of ander marketingmateriaal. Voordat je je zonnepanelen aanschaft, is het dus geen slecht idee om de keurmerken eens flink onder de loep te nemen.
Keurmerken voor zonnepanelen
Voor zonnepanelen zijn er een groot aantal nationale- en internationale keurmerken waarmee jij duidelijkheid kunt krijgen over wat je op het punt staat aan te schaffen. De lijst hier is dan ook zeker niet compleet, maar geeft wel aan welke vermeldingen belangrijk zijn. Kom je een keurmerk tegen dat hier niet vermeld is, controleer dan zelf even waar deze voor staat. Er bestaan namelijk ook keurmerken die niet onafhankelijk zijn of die vrij gemakkelijk te behalen zijn en die dus weinig toegevoegde waarde hebben.
- RoHS: zonnepanelen bevatten gevaarlijke stoffen en daarom is de productie ervan aan wettelijke regels gebonden. Als je dit keurmerk tegenkomt, dan weet je dat het zonnepaneel aan alle wettelijke richtlijnen voldoet en dat deze veilig is bevonden voor gebruik.
- Zonnekeur: dit is een Nederlands keurmerk voor zonnepanelen en Zonnekeur is nog vrij nieuw. Het is een keurmerk voor bedrijven die werken met zonnepanelen, dus leveranciers, fabrikanten, installateurs, reparateurs en onderhoudsmonteurs. Als je dit keurmerk ziet, dan weet je zeker dat het bedrijf in kwestie vakkundig te werk gaat, dat er kwaliteit geleverd wordt en dat alle werkzaamheden veilig worden uitgevoerd.
- Sterkin: Sterkin is een keurmerk voor de elektriciens die de extra groep in je meterkast aanbrengen. Zijn ze hierbij aangesloten, dan zijn ze erkend en mogen ze de zegel van de hoofdschakelaar doorbreken om hun werk te kunnen doen. Zijn ze eenmaal klaar, dan zijn ze ook bevoegd om deze zegel weer te plaatsen.
- TÜV-ID-certificaat: het Duitse bedrijf TÜV is één van de koplopers op het gebied van zonne-energie en het ontwikkelen van panelen. Zij hebben een keurmerk ontwikkeld dat een aantal belangrijke punten in overweging neemt, zoals de afname van het vermogen en de veiligheid van de zonnepanelen. Dit wordt dan ook gezien als één van de belangrijkste keurmerken voor zonnepanelen zelf.
- Nog meer keurmerken: andere wat minder specifieke keurmerken die je mogelijk tegen zal komen zijn de bekende ISO-certificeringen en het CE-keurmerk, er is het VDE-keurmerk en het IEC-certificaat. Zie je deze vermeld staan, dan heb je nog wat extra bevestiging van de kwaliteit van de specialisten en producten in kwestie.
- En andere vermeldingen: naast keurmerken en certificeringen kun je op zoek gaan naar bedrijven die bij een vakvereniging zijn aangesloten. Deze bedrijven moeten aan bepaalde eisen voldoen en mogen zich daarna erkend noemen. Vakverenigingen staan tussen jou en het bedrijf in om een goede samenwerking te bevorderen. Je zal dan ook betere garantieregelingen aantreffen, je krijgt beschikking over een onafhankelijke geschillencommissie en je weet dat de medewerkers geschoold zijn en kennis hebben. Vakverenigingen op het gebied van zonnepanelen zijn NVDE, SEI, Holland Solar, UNETO-VNI en KvINL, bijvoorbeeld.
Garanties voor zonnepanelen
De garantieregeling die je krijgt is waarschijnlijk nog wel even belangrijk als de keurmerken die worden gevoerd. Dat komt doordat een goede garantieregeling jou vertelt dat de leverancier of de installateur vertrouwen heeft in het werk dat ze leveren. Anders zouden ze er immers niet garant voor staan? Een goede garantieregeling voor zonnepanelen bestaat uit een groot aantal onderdelen, omdat de installatie ook uit verscheidene onderdelen bestaat. Als je de volgende garantieregelingen aantreft kun je er zeker van zijn dat jouw installatie volledig en toereikend is gedekt.
- Zonnepanelen en omvormer: over de zonnepanelen en de omvormer krijg je productgarantie en dit is de garantie van de fabrikant van de apparaten. Je kunt dan genoegen nemen met minstens een garantie van 10 jaar op de omvormer en zeker 15 jaar op de zonnepanelen.
- De plaatsing: het bedrijf dat de zonnepanelen plaatst zal je ook een garantieregeling aanbieden en dit is de installatiegarantie. De meest gangbare periodes die worden aangeboden zijn 5 en 10 jaar. Tijdens die periode worden dan gebreken zoals losgelaten kabels en defecte bevestigingsmaterialen kosteloos hersteld. Zelfs schade na een normale storm wordt door de installatiegarantie gedekt.
- Het vermogen: als je je zonnepanelen koopt hebben ze een bepaald vermogen en dit vermogen loopt langzaam af. Dit is normaal, maar je hoort hier wel garantie over te krijgen. Deze garantie beschermt je als het vermogen te snel afneemt en jij dus al binnen een te korte tijd met minder rendabele zonnepanelen komt te zitten. Een gangbare regeling onder de vermogensgarantie is bijvoorbeeld dat je na 25 jaar nog 80 procent rendement over hebt gehouden.
- Het systeem: niet alle leveranciers bieden een systeemgarantie aan, maar dit kan toch interessant zijn. Deze garantie dekt namelijk het gehele systeem en dus de combinatie van de verschillende componenten. Dit is handig, omdat je dan als er iets defect raakt altijd je systeemgarantie kunt aanschrijven en niet op zoek hoeft te gaan naar de verschillende afzonderlijke regelingen die er lopen.
InstallQ, de installatie garantie
InstallQ is een register waar installateurs in komen te staan als zij zich daar aanmelden en aan hun eisen voldoen. Dit betekent dat de installatie veilig en van goede kwaliteit is. Lees hier meer over InstallQ.
Wat als er geen keurmerken of garantieregelingen worden genoemd?
Bedrijven zonder keurmerken zijn niet per definitie slecht. Je hebt alleen geen bewijs van de kwaliteit die je zal ontvangen en dat is natuurlijk risicovol. Zie je een schitterende garantieregeling, maar geen keurmerken, dan kun je jezelf voor dit gebrek enigszins indekken. Houd er wel rekening mee dat sommige keurmerken voor de zonnepanelen zelf, zoals RoHS en TÜV, hele belangrijke eisen stellen en dat je eigenlijk met een zonnepaneel zonder deze keurmerken geen genoegen moet nemen. Een slechte garantieregeling zou achterdocht moeten opwekken, maar als de diensten en materialen goede keurmerken hebben, dan heb je toch een zekerheid over de kwaliteit ervan. Controleer deze dan wel altijd even en kijk of het keurmerk in kwestie nog geldig is. De meeste websites geven je toegang tot een database waarin je het bedrijf of product in kwestie snel kunt opzoeken.
Vergelijk offertes
Wil je de kwaliteit en de prijs van je zonnepanelen balanceren, dan kun je dit doen door een goede vergelijking te maken. Alleen zo weet je welke aanbiedingen er op de markt aanwezig zijn en wat voor jou de meest logische volgende stap is. Vraag daarom via ons vandaag nog offertes aan bij betrouwbare leveranciers, zodat je direct kunt zien welke leverancier jou de scherpste prijzen aanbiedt.