Laatst bewerkt op: 23 sep 2024
Investeren in zonne-energie door middel van zonnepanelen is erg in trek. Is je dak wel geschikt voor zonnepanelen? Op de meeste daken kan je een zonnepanelen installatie kwijt, maar het ene is natuurlijk geschikter dan de andere. Lees hier op welke zaken je dient te letten. Vind ook wat een dak ideaal, of net ongeschikt maakt voor het plaatsen van zonnepanelen.
Van plan om zonnepanelen te installeren? Via deze link vergelijk je makkelijk, handig en vrijblijvend verschillende professionele vakmannen met elkaar. Zo kan je de best mogelijke optie kiezen en bespaar je heel wat.
Inhoudsopgave
Factoren die de geschiktheid van je dak beïnvloeden
Er zijn verschillende zaken die je dak al dan niet geschikt voor zonnepanelen maken.
1. Ligging van je dak
De ligging van je dak is cruciaal bij het installeren van zonnepanelen. Hoe beter de ligging van je dak, hoe meer zonnestralen op het dak neerstralen. Des te meer rendement haal je uit jouw zonnepanelen installatie.
Dit kan je checken via de Zonnekaart of Zonatlas. Voer je adres in, vervolgens krijg je een overzicht welke delen van je dak het beste zijn om zonnepanelen op te plaatsen. Er zijn drie categorieën: ideaal, bruikbaar of beperkt bruikbaar. Wees gerust, niet heel je dak hoeft ideaal te zijn om een degelijk rendement te behalen.
2. Oppervlakte van je dak
Deze maatstaf spreekt een beetje voor zich. De oppervlakte van je dak bepaalt hoeveel zonnepannen op je dak passen. Dit moet natuurlijk wel voldoende groot zijn om genoeg rendement te behalen. Anders is investeren in zonnepanelen vrij zinloos.
Hoeveel zonnepanelen heb je nu juist nodig? Dat is afhankelijk van je eigen verbruik van elektriciteit. Algemeen rekenen experts zo’n 4 à 5 zonnepanelen per bewoner. Een gezin van 4 heeft dus 15 à 20 panelen nodig. 5 zonnepanelen nemen 8 tot 10 vierkante meter ruimte in.
Liever een exacte berekening? Kom makkelijk in contact met vakmannen en laat hen een berekening voor jouw persoonlijke situatie doen.
3. Hellingsgraad van je dak
Ook de hellingsgraad van je dak is bepalend voor de efficiëntie van je zonnepanelen. De ideale hellingsgraad ligt tussen 30 en 45 graden. Dan worden de zonnestralen het beste opgenomen door de zonnepanelen. Een hellingsgraad tussen 15 en 60 graden is ook zeker nog acceptabel.
Heb je bijvoorbeeld een plat dak? Dan valt ook aan de hellingsgraad een mouw aan te passen. Zo zijn er zonnepanelen die niet rechtlijnig op je dak liggen, maar schuiner gelegd worden door het constructiemateriaal. Door die handeling kan je de zonnepanelen altijd in een ideale hellingshoek krijgen.
4. Oriëntatie van je dak
Samenhangend met de hellingsgraad is ook de oriëntatie van je dak belangrijk. Een dak dat naar het zuiden gericht staat is het meest optimaal. Zo vangen je panelen het meeste zonlicht op en halen ze dus het hoogste rendement.
Het spreekt voor zich dat je de zonnepanelen niet noordelijk plaatst. Daar vang je namelijk het minste zonlicht op. Delen van het dak die westelijk of oostelijk ten opzichte van de zon staan zijn ook nog acceptabel. Het rendement daalt in dat geval met zo’n 25 procent. Dit maakt natuurlijk wel dat de terugverdientijd van je installatie hoger wordt.
Wel bestaan er tegenwoordig mobiele zonnepanelen. Deze roteren mee met de stand van de zon. Zo werk je het efficiëntst met de zon. Deze panelen hebben natuurlijk wel hun meerprijs, maar je hebt er minder van nodig door hun verhoogd rendement.
5. Huidige staat van je dak
Voor je zonnepanelen installeert is het aangeraden om eerst je dak te controleren. Het dak moet wel stevig genoeg zijn. Het moet in staat zijn om het gewicht van de zonnepanelen te kunnen dragen, anders is zonnepanelen installeren niet echt verantwoord. Idealiter is je dak ook waterdicht en asbestvrij. Anders kunnen er problemen ontstaan. Wie hier toch last van heeft laat hier beter eerst naar kijken, voor hij overgaat tot het plaatsen van zonnepanelen.
6. Schaduwinval op je dak
De schaduwinval speelt natuurlijk ook een belangrijke rol. Want waar schaduw valt, straalt geen zon. Waar geen zon straalt, functioneren je zonnepanelen niet. Dat leidt logischerwijs tot een daling van het rendement van je zonnepanelen installatie.
In een ideale wereld heb je dus geen last van schaduwen. Check zeker tijdens een namiddag waar er eventueel schaduwen op je dak invallen. Schaduwen worden verzoorzaakt door hoge bomen, andere hogere gebouwen of zelfs lantaarnpalen.
Niet zeker of je dak geschikt is voor zonnepanelen? Een professionele installateur raadplegen zorgt voor zekerheid. Zo kan je gerust overgaan tot het plaatsen van zonnepanelen.
Wat maakt je dak geschikt voor zonnepanelen?
Heb je een dakconstructie gemaakt van één van onderstaande materialen? Goed nieuws: waarschijnlijk is jouw dak uitermate geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen.
- PVC daken
- Platte bitumen daken
- Golfplaten daken
- Stalen daken
- Dakpandaken
Wat maakt je dak ongeschikt voor zonnepanelen?
Bepaalde zaken maken je dak helaas niet geschikt voor zonnepanelen. De oorzaak is meestal dat ze het gewicht niet kunnen dragen. Zonnepanelen plaatsen is een slecht idee bij de volgende daken:
- Rieten daken: kunnen het gewicht niet dragen.
- Glazen daken: kunnen het gewicht niet dragen.
- Gebogen daken: moeilijk te plaatsen.
- Geïsoleerde golfplaten daken: kunnen het gewicht niet dragen.
Wat als je dak niet geschikt is voor zonnepanelen?
Wat nu als je dak niet geschikt voor zonnepanelen blijkt te zijn? Gelukkig is er een alternatief. Sommige huishoudens laten hun zonnepanelen in de tuin plaatsen. Dit zijn dan soortgelijke constructies als zonnepanelen op platte daken, maar dan op de grond. Ook hier dien je natuurlijk rekening te houden met verschillende zaken, zoals schaduwen of de oriëntatie van je tuin.
Raadpleeg professioneel advies
Het zekere voor het onzekere nemen, of wil je toch nog een laatste professionele mening horen? Beroep doen op ervaren zonnepanelen installateurs heeft tal van voordelen. Ze hebben kennis van zaken, weten welk materiaal kwalitatief is en kunnen hun expertise gebruiken voor een correcte installatie.
Via deze link kom je gratis, makkelijk en vrijblijvend in contact met installateurs van zonnepanelen. Zo kan je verschillende offertes aanvragen, prijsvoorstellen vergelijken en de meest voordelige keuze maken.