Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis en vrijblijvend

De overheid wil dat op den duur alle huurders van woningen zullen overstappen op zonne-energie. Dat geldt dan niet alleen voor koopwoningen maar ook voor huurwoningen. Steeds meer woningcorporaties beginnen met het aanbieden van zonnepanelen aan de huurders maar dat gaat voor een behoorlijk aantal huurders niet snel genoeg. Zij willen liever snel zonnepanelen op hun dak hebben en kiezen voor individuele oplossingen. We keken naar oplossingen om zonnepanelen te nemen wanneer je huurder van een woning bent.

Geen permanente veranderingen aan een dak

In principe mag je niet zomaar zonder toestemming permanente veranderingen aanbrengen aan je huurhuis. Zonnepanelen vallen uiteraard onder de noemer permanente veranderingen. Wanneer je zonder overleg een installatie zonnepanelen op je dak laat plaatsen zou je deze dus helemaal ongedaan moeten maken wanneer je besluit om te verhuizen naar een andere woning toe. Besluit je om de huurwoning te kopen van de verhuurder – in principe gebeurt dit vaak na 30 jaar – dan zou je de zonnepanelen mogen laten zitten omdat ze vanaf dat moment op je eigen dak zitten.

Nu is hét moment om zonnepanelen te kopen! (6 redenen)

→ 1. De prijzen zijn nog NOOIT zo laag geweest. 2. De markt staat op zijn kop en is met 90% gekrompen. 3. Je zit in een uitstekende onderhandelingspositie (je krijgt zelfs gratis cadeau's zoals een tablet) 4. Vergelijk je het met beleggen, dan is dit het moment om te kopen wanneer niemand koopt. 5. Bespaar duizenden euro's door 4 offertes naast elkaar te leggen via onderstaande button. 6. Koop nu voordat de prijzen weer stijgen!

Een woning met een eigen dak

Heb je een woning met een eigen dak dan kan je de verhuurder vragen om zonnepanelen te laten plaatsen op jouw dak. Je gaat dan vanaf dat moment een stuk extra huur betalen want de verhuurder moet uiteraard kosten maken die hij graag weer terug wil verdienen. Huur je de woning van een woningcorporatie dan is het niet meer dan logisch dat de woningcorporatie de zonnepanelen voor jouw huis betaalt en laat plaatsen.

Een woning met een gedeeld dak

Woon je in een appartementencomplex of een flatgebouw dan is het niet meer dan logisch dat je een deel van het dak mag laten voorzien van zonnepanelen. De verhuurder zal in dit geval waarschijnlijk de andere bewoners inseinen over de plannen om zonnepanelen te laten plaatsen. In dit geval kiest men ervoor om zoveel mogelijk woningen aan te sluiten op zonnepanelen. Hiervoor moeten de huurders hun toestemming geven. De huur zal namelijk worden verhoogd na het plaatsen van de zonnepanelen. Een woningcorporatie kan altijd aanspraak maken op subsidies wanneer er zonnepanelen worden geplaatst op hun woningen. Als huurder vallen de kosten van zonnepanelen vaak onder de service kosten.

Zonnepanelen die je zelf koopt

Ga je ertoe over om zelf zonnepanelen te kopen voor jouw woning dan wordt de installatie vanzelfsprekend jouw eigendom. Dit houdt in dat je geen huurverhoging hoeft te betalen aan de verhuurder omdat je zelf de kosten van de installatie zonnepanelen draagt. Je zal er wel aan moeten denken dat je afspraken maakt over de overname van de zonnepanelen wanneer jij gaat verhuizen. In een aantal gevallen wil een verhuurder jou tegemoet komen door te betalen voor de restwaarde van de zonnepanelen bij een verhuizing. De nieuwe huurder kan de zonnepanelen dan overnemen bij de woning en diegene betaalt daar een hogere huur door. De verhuurder is verantwoordelijk voor de standaarduitrusting van de woning. Zonnepanelen die niet door de verhuurder zelf zijn geplaatst vallen hier dan ook niet onder. De verhuurder is niet verantwoordelijk voor het onderhoud van de zonnepanelen en ook niet voor schade die wordt veroorzaakt door de zonnepanelen. Voor het plaatsen van Zelf aangebrachte Voorzieningen is een standaard formulier beschikbaar wat je kan downloaden via de Woonbond.

Zonnepanelen die eigendom zijn van de verhuurder

Wanneer de verhuurder zonnepanelen laat plaatsen op een dak worden de zonnepanelen het eigendom van de verhuurder. De huurder heeft het gebruik van de zonnepanelen en profiteert dan ook van de gratis energie die ermee wordt opgewekt. De verhuurder maakt echter kosten voor de zonnepanelen en deze brengt hij in rekening aan jou. Dit zie je terug in de vorm van een maandelijkse huurverhoging. Daarom wordt er een overeenkomst gesloten tussen jou en de verhuurder. Daarin staat onder andere vastgelegd wie er verantwoordelijk is voor het schoonhouden en het onderhouden van de installatie zonnepanelen. Je betaalt minder aan je energie maar je krijgt wel een stukje huurverhoging. Er vindt dus een wisselwerking plaats.

Salderen terwijl je geen eigenaar bent

De stroom die met zonnepanelen wordt opgewekt op een huurhuis mag je als eigenaar van de huurwoning salderen. Dit houdt in dat dat gedeelte van de stroom wat jij zelf niet afneemt wordt terug geleverd aan het energiebedrijf. Er vindt een verrekening plaats. De stroom die je in de avond afneemt wanneer jouw zonnepanelen niet werken wordt verrekend met de stroom die overdag teveel wordt opgewekt en wordt terug geleverd aan het energienet. Jij ontvangt wanneer jouw installatie meer energie oplevert dan dat je zelf verbruikt een salderingsvergoeding. Deze zal voor het overschot een bedrag tussen 3 en 12 cent per kWh zijn.

De extra kosten van jouw zonnepanelen wanneer de verhuurder ze betaalt

Koopt een verhuurder een installatie zonnepanelen voor jouw huis dan gaat het vaak om gemiddeld 6 zonnepanelen. De kosten hiervan bedragen ongeveer 3780 euro exclusief de BTW. Het vermogen bedraagt ongeveer 2000 Wattpiek per jaar. We maakten een overzicht van de kosten die je maakt en die je doorberekend kan krijgen in je huur.

Verdeling van de kosten en opbrengst Kosten van de zonnepanelen Opbrengst van de zonnepanelen
Het eerste jaar 13 euro met een lineaire afschrijving over 25 jaar 32 euro waarbij volledig wordt gesaldeerd
Na het twaalfde jaar 17 euro na het afbouwen van het salderen 18 euro na het afbouwen van het salderen

Jouw voordeel in kaart gebracht

De kosten van de installatie zonnepanelen is het totaalbedrag wat verdeeld is over 25 jaar. Daarbij wordt er rekening mee gehouden dat de kosten van de zonnepanelen verhoogd zullen worden met de jaarlijkse huurverhoging. Gaat het echter om kosten die onder de noemer servicekosten vallen dan is daar geen sprake van. Huurverhoging heeft namelijk geen invloed op de servicekosten. Bij de opbrengst zit het voordeel in de eerste jaren vooral in het salderen van de installatie. Daarna zullen de bedragen van de opbrengst mogelijk wat gaan terug lopen.

De opstalverzekering en jouw zonnepanelen

Gaat het om een installatie zonnepanelen die echt nagelvast aan jouw huis zit dan valt deze onder de opstalverzekering. In het geval van een huurwoning is de opstalverzekering voor jouw verhuurder. Valt de set zonnepanelen echter onder huurdersbelang dan valt de verzekering onder jouw woonhuisverzekering of inboedelverzekering.


Laatste nieuws