Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis en vrijblijvend

Als particulier worden je verschillende manieren aangeboden om je eigen stroom op te wekken. Zonnepanelen duiken op vele woningen op en het lijkt alsof dat de aangewezen manier is om dit mee te doen. Maar in Nederland hebben we ook veel wind en dat altijd. Er worden dus ook opties aangeboden om windturbines op je dak te plaatsen en als je een plat dak hebt is dat zeker het overwegen waard. De Airturb, bijvoorbeeld, is een relatief goedkope windturbine die op elk dak kan worden geplaatst. Hier bekijken we beide opties.

De prijs van zonnepanelen versus een windturbine

De prijs is voor particulieren een belangrijke factor bij het aanschaffen van een duurzaam energiesysteem. We hebben de prijzen en opbrengsten van deze twee opties in de volgende tabel samengevat.

Nu is hét moment om zonnepanelen te kopen! (6 redenen)

→ 1. De prijzen zijn nog NOOIT zo laag geweest. 2. De markt staat op zijn kop en is met 90% gekrompen. 3. Je zit in een uitstekende onderhandelingspositie (je krijgt zelfs gratis cadeau's zoals een tablet) 4. Vergelijk je het met beleggen, dan is dit het moment om te kopen wanneer niemand koopt. 5. Bespaar duizenden euro's door 4 offertes naast elkaar te leggen via onderstaande button. 6. Koop nu voordat de prijzen weer stijgen!

Product Opbrengst per jaar Totaalprijs
Airturb 1000 kWh €2500
Zonnesysteem 2600 kWh €4700

Wat betreft de prijs is er dus weinig verschil tussen de twee. Een duurder zonnesysteem levert meer stroom en één Airturb is goedkoper, maar het rendement is ook lager. Als jouw dak ongeschikt is voor zonnepanelen, dan is een windturbine een goed alternatief.

Waarom zien we dan zoveel zonnepanelen?

Het is een feit dat je meer zonnepanelen dan windturbines ziet op de daken van particulieren. En dat komt doordat windturbines voornamelijk toegepast worden in grote windparken en deze optie voor particulieren er wel was, maar nooit als echt winstgevend werd aangeschreven. Met de komst van kleine windturbines zoals de Airturb wordt dit wel een optie. Het gevolg daarvan is ook al zichtbaar. In Vinexwijken, bijvoorbeeld, zie je deze wel op de daken.

Een andere reden waarom windturbines voor particulieren minder interessant zijn, is omdat het vaak woningen betreft in de bebouwde kom. Vinexwijken zijn opgesteld aan de randen van steden en dat betekent dat de wind er weinig tegen wordt gehouden. Kom je wat dieper de wijken in, dan zijn er bomen, torens, huizen en andere obstakels die ervoor zorgen dat de wind niet natuurlijk kan doorstromen. Een windturbine daar is vaak nog niet rendabel genoeg,

Een stabielere opbrengst

Een voordeel van windturbines is dat deze een veel stabielere opbrengst opleveren. Zonnepanelen laten een piek zien in opbrengsten overdag als de zon het hoogste staat. Ook is er jaarlijks een piek in de zomer en is het rendement aanzienlijk minder in de winter. De dagen zijn dan korter, er is minder zon én de zon staat lager. Windturbines leveren het hele jaar door stroom en zelfs ’s nachts als de opbrengst van zonnepanelen stil ligt.

Goed nieuws voor netbeheerders

Dit is voor de netbeheerders goed nieuws, want met windturbines wordt de stroom veel geleidelijker aan het energienetwerk teruggeleverd dan met zonnepanelen. De grote toename van zonnepanelen zorgt voor een grote piek in deze levering en dat voornamelijk overdag. De netbeheerders hebben al aangegeven dat dit voor hen voor problemen gaat zorgen, want het netwerk is niet op deze grote pieken voorbereid. Windturbines leveren 24 uur per dag stroom en dat is voor het elektriciteitsnetwerk zeer positief.

Een perfecte combinatie

Het is natuurlijk zo dat er altijd wind staat, maar in de herfst, winter en lente is er aanzienlijk meer wind dan in de zomermaanden. Windturbines leveren inderdaad 24 uur per dag stroom, maar ook hier zijn pieken en dalen te zien. Zijn de zonnepanelen voornamelijk in de zomermaanden een grote bron van inkomsten, in de wintermaanden leveren windturbines juist een grotere bijdrage. Combineer je deze twee, dan vullen ze elkaar aan en heb je mogelijk het hele jaar door een stabiele opbrengst. Als de zonnepanelen weinig rendement leveren, zijn de windturbines juist rendabeler en als de windturbines wat stiller liggen, nemen de zonnepanelen het voortouw.

Een combinatie systeem

Het is dan ook niet vreemd dat er al een systeem bestaat dat beide opties combineert. Vooral voor agrarische bedrijven, met grote daken en een onbeschutte opstelling, zijn dit soort systemen ideaal. Ze worden voorzien van een speciale schakelaar waarmee je zelfs van de ene op de andere energiebron kunt overstappen. Dit systeem maakt probleemloos gebruik van het feit dat de zon meestal niet schijnt als de wind waait en andersom. Je kunt dan dus theoretisch altijd groene energie opwekken.

Wind of zon, wat heeft de toekomst?

Een keuze tussen wind of zon is eigenlijk niet terecht. Het is een feit dat de één de ander perfect aanvult en dat betekent dat we beide in Nederland optimaal kunnen benutten. Windturbines zijn voor particulieren wat minder geschikt, want deze presteren nu eenmaal het beste in open vlakten en aan zee, waar de wind niet wordt geblokkeerd. Dat is dan ook de grootste reden waarom zonnepanelen voor particulieren vaak voorrang krijgen. Voor agrarische bedrijven is een systeem dat beide combineert bijzonder interessant en Nederland met het vlakke land en de lange kustlijn is ideaal voor het opwekken van windenergie. Het is dan ook zaak om optimaal van beide duurzame energiebronnen tegelijkertijd te profiteren.


Laatste nieuws