Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis en vrijblijvend
SMA omvormers

Laatst bewerkt op: 02 nov 2023

Misschien heb je het wel eens meegemaakt, ineens valt je omvormer uit en je snapt niet waarom en hoe dit kan gebeuren. Jij bent niet de enige met dit probleem dit gebeurt best vaak namelijk. Een omvormer heeft een ingebouwd mechanisme die ervoor zorgt dat die zich automatisch ontkoppelt, op het moment wanneer die detecteert dat de ‘netparameters’ niet in orde zijn. Het gaat dan om de spanning en frequentie op het net. Elk land heeft zo zijn eigen limitwaarden waar de omvormer zich dan moet gaan ontkoppelen. Meer weten over de oorzaken en oplossingen? Lees dan verder

Nu is hét moment om zonnepanelen te kopen! (6 redenen)

→ 1. De prijzen zijn nog NOOIT zo laag geweest. 2. De markt staat op zijn kop en is met 90% gekrompen. 3. Je zit in een uitstekende onderhandelingspositie (je krijgt zelfs gratis cadeau's zoals een tablet) 4. Vergelijk je het met beleggen, dan is dit het moment om te kopen wanneer niemand koopt. 5. Bespaar duizenden euro's door 4 offertes naast elkaar te leggen via onderstaande button. 6. Koop nu voordat de prijzen weer stijgen!

Oorzaken

  • Te weinig zonlicht: zonnepanelen kunnen alleen elektriciteit opwekken op het moment dat de zon schijnt. Als het donker wordt of er ligt sneeuw op de panelen, dan is er te weinig licht en kan de omvormer het werk niet verrichten. Wanneer er weer voldoende licht is, schakelt de omvormer zich gelijk aan. Houd rekening dat dit dus regelmatig voor kan tijdens de winter.
  • Storing in de omvormer: op het moment dat de omvormer een storing heeft, dan wordt er een foutmelding weergegeven. Dit kan je aflezen op de display en kijk dan in de handleiding, zo kan je nagaan wat er precies aan de hand is. De meeste storingen kan je zelf oplossen. Als het niet lukt dan bel je de leverancier op.
  • Storing lichtnet: als er een stroomstoring is of de automaat of aardschakelaar staat uit van de omvormer, dan krijgt de omvormer geen spanning en schakelt de omvormer zichzelf uit vanwege veiligheid. Op het moment dat de frequentie en voltage van het lichtnet juist is schakelt de omvormer zich weer aan. Vindt er een storing plaats, dan schakelt de omvormer zich uit.
  • Te hoge spanning van de uitgang omvormer: als jouw omvormer meerdere keren op een dag uitvalt, dan heeft dit te maken met een hoge spanning aan de uitgang van de omvormer. De hoge spanning kan ontstaan door: de netspanning van een woning al hoog is, de omvormer is aangesloten op de fase van de hoogste netspanning, de aansluitkabel van de omvormer is te dik of te dun.

Oplossingen

Landinstellingen

Bekijk eerst of de landinstellingen juist zijn. Als de landinstellingen niet correct zijn, dan is dit de oorzaak van de foutmelding.

Spanningsverliezen van het AC-traject controleren

Het net heeft voldoende transportcapaciteit om het aangeboden vermogen te kunnen vervoeren, dit is dus heel belangrijk. De kabels die van de meterkast naar de omvormer lopen moeten dus dik genoeg zijn.

De dikte van de kabel hangt af van de lengte. Hoe verder de omvormer zit, hoe dikker de kabel moet worden.

Verander van fase

Sommige wijken met zonne-installaties kunnen op dezelfde fase ingevoerd worden. De spanning kan hierdoor hoger zitten dan op de andere twee. Anders kan je de omvormer op een andere fase laten invoeren om hiermee problemen te voorkomen. Nog een tip voor als je een fase 3 (380V) net hebt. Als jij namelijk de kans hebt om een iets duurdere 3-fasige omvormer aan te schaffen, dan raden wij jou aan om dit te doen.


Laatste nieuws