Laatst bewerkt op: 14 sep 2023
Als we het hebben over het vermogen van zonnepanelen, dan zijn de termen Wp, kW en kWh hierbij zeer belangrijk. Als je van plan bent om te gaan investeren in zonnepanelen, dan is het verstandig om eerst goed na te gaan welk vermogen geschikt is voor je situatie, wensen, behoeften en budget. Maar wat betekenen de termen kW, Wp en kWh nou precies en welke zaken zijn hierbij van belang? Ga door met lezen als je alles wilt weten over deze termen en hoe ze precies werken.
Inhoudsopgave
Wat betekent kW?
De term kW staat voor kilowatt. Kilowatt is een eenheid die wordt gebruikt om het energievermogen uit te drukken. Hierbij wordt bepaald hoeveel de gevraagde en de opgewekte elektrische capaciteit is van een zonnepaneleninstallatie op een specifiek moment. 1 kilowatt staat gelijk aan 1.000 watt. Watt wordt omschreven als een constante waarde om het vermogen van zaken aan te kunnen duiden.
Wat betekent Wp?
Maar wat betekent de term Wp dan precies? Wp staat voor Wattpiek en kan worden omschreven als een meeteenheid die kan worden gehanteerd om het vermogen van een zonnepanelensysteem aan te duiden. 1 Wp staat gelijk aan het maximale elektrische vermogen van één zonnepaneel dat onder normale omstandigheden kan worden geleverd. Hierbij is de ligging van de zonnepanelen belangrijk aangezien er sprake moet zijn van zoveel mogelijk zonlicht om maximaal stroom op te wekken. De Wp zegt iets over de betrouwbaarheid en de kwaliteit van de zonnepanelen, over in hoeverre de installatie van het systeem bij de prijs is inbegrepen en over hoe groot het zonnepanelensysteem is. Wil je weten welke zonnepanelen het meest geschikt zijn in je situatie? Dan kan je gebruik maken van de Wp als vergelijkingsmiddel waardoor je dus een slimme keuze kunt maken.
De opbrengst per Wp in Nederland
In Nederland brengt 1 Wp gemiddeld 0,88 kWh op per jaar. Hoeveel de opbrengst daadwerkelijk is hangt van meerdere factoren af, waaronder de plaats van het dak, de richting van de zonnepanelen en dergelijke. Zonnepanelen in Nederland leveren het meeste stroom op als de panelen op het zuiden zijn gericht aangezien zoveel mogelijk zonlicht kan worden opgevangen. Daarnaast is de ideale hoek 35 tot 40 graden als je maximaal wilt genieten van het rendement.
Wat betekent kWh?
De term kWh staat voor kilowattuur, wat niets minder betekent dan een eenheid van energie. Je kunt uitgaan dat 1 kWh overeenkomt met 1 uur gebruikt of geleverd vermogen van 1.000 Watt, oftewel 1 kW. Zo kom je te weten hoeveel elektriciteit je gebruikt of opwekt. Deze term wordt meestal op jaarbasis uitgedrukt. Als je zonnepanelen gaat kopen dan is de kWh belangrijk om de efficiëntie van het systeem te bepalen. Zo kan je makkelijker vergelijken welk systeem het beste bij je situatie past.
Wp naar kWh omrekenen
Het omrekenen van de Wp naar kWh is zeer bepalend voor het rendement van de zonnepanelen en het verbruik van de klant. Bij voldoende zonlicht die vallen op de ideale invalshoek op de zonnepanelen kan het systeem optimaal energie opwekken. Al helemaal als ook de temperatuur hoog is. Het verbruik kan eenvoudig worden berekend van Wp naar kWh door de Wp per zonnepaneel te vermenigvuldigen met de instralingsfactor voor Nederland. In Nederland geldt een instralingsfactor van 0,85.
Het verschil tussen kWh en kWp
Velen verwarren de twee termen kWh en kWp veelvuldig door elkaar. Dit gebeurt vooral op moment dat de eenheid kWp voluit wordt geschreven, namelijk kilowatt piek. Hierbij kan worden uitgegaan dat 1 kWp gelijk staat aan 1.000 Wp. Als we het hebben over de eenheid kWh hebben we het over het verbruik van energie of over de opbrengst van stroom op een specifiek moment of over een periode en niet over het vermogen van het systeem. In principe ligt de waarde voor de elektriciteitsopwekking in kWh wat lager in vergelijking tot de kWp.
Laat een dakscan uitvoeren
Als je zonnepanelen wilt laten installeren op je dak is het verstandig om eerst een specialist in te huren voor het uitvoeren van een volledige dakscan. Hoerdoor kan de specialist je adviseren over de verschillende mogelijkheden, maar ook over het ideale vermogen van het systeem. Een zonnepanelensysteem aanschaffen doe je namelijk niet zomaar, het is immers belangrijk om eerst te laten kijken wat de situatie van je dak is. Zonnepanelen moeten worden geplaatst op de juiste hellingshoek en oriëntatie als je wilt profiteren van een hoog rendement. Daarnaast moet ook worden gekeken naar de schaduwvorming en objecten die in de weg staan. Dit maakt een dakscan haast onmisbaar. Een dakscan wordt uitgevoerd door een ervaren vakman die weet wat de correcte wijze is om deze werkzaamheden uit te voeren. Daarnaast gaat een specialist nauwkeurig en professioneel te werk en kan je rekenen op goed advies omtrent zonnepanelen in je eigen situatie.
Besparen op een specialist
Als je niet over een ruim budget beschikt, dan is het een interessant idee als je kunt besparen op de kosten van een specialist. Besparen kan door:
- Eerst offertes met elkaar te vergelijken op basis van prijs zodat je de voordeligste uit kunt kiezen.
- Een lokale specialist in te huren om kilometerkosten te vermijden. De kilometerkosten vormen zeker 5% van de zonnepanelenprijs en kunnen flink oplopen.
- Onderhandelen over de prijs.
- Na te gaan of je een subsidie kunt krijgen of de btw terug kunt vragen.
Offertes vergelijken
Overweeg je het investeren in een set zonnepanelen zodat je kunt voorzien in de energiebehoeften van je huishouden? Groene stroom is immers de toekomst aangezien duurzaamheid, milieuvriendelijkheid en energiebesparing centraal staan. Als je de eerste stap wilt zetten om zonnepanelen aan te schaffen dan is het tijd om een specialist in te schakelen. Zoek goede specialisten uit je omgeving en vraag offertes aan zodat je een uitgebreide vergelijking kunt maken van de prijzen, voorwaarden en de kwaliteit. Zo weet je zeker dat je professioneel advies ontvangt over de mogelijkheden van zonnepanelen, weet je zeker dat je een ervaren vakman inhuurt en dat je zonnepanelen van kwaliteit in huis haalt.