Laatst bewerkt op: 19 jun 2023
Zonnepanelen vormen een productgroep die je steeds vaker op daken geplaatst ziet. Het gaat daarbij om de energie voorziening van de toekomst. Wie oog voor het klimaat wil en zijn bijdrage wil leveren aan een milieu vriendelijke manier van energie opwekken doet er dan ook goed aan om zich te laten scholen tot installateur zonnepanelen. We keken naar een aantal verschillende installateurs opleidingen.
Inhoudsopgave
Omscholen vanuit een ander vakgebied
Een belangrijke reden waarom mensen installateur willen worden is dat ze uitgekeken zijn op hun huidige beroep. Omscholing is dan ook een veelgemaakte keuze. Wie zich wil laten omscholen tot installateur terwijl er nog geen technische vooropleiding is, kan kiezen voor een opleidingstraject via een uitzendbureau of het UWV. De opleiding die je volgt duurt een langere tijd en de reden mag duidelijk zijn. Bij het installeren van zonnepanelen is een goede voorkennis van elektrotechnische installaties vereist. Je leert in een traject via het UWV of het uitzendbureau de fijne kneepjes van elektrotechniek voor je verder geschoold wordt. Je krijgt dan een volledige opleiding waarbij je een bepaald aantal praktijk dagen als stagiair volgt bij een bedrijf. Deze manier van omscholen zorgt ervoor dat jij daarna bij installateurs van zonnepanelen aan de slag gaat waarbij je zelfstandig mag gaan solliciteren.
Een extra opleiding vanuit een MBO opleiding
Voor installateur zonnepanelen heb je een bepaald denk en leerniveau nodig. Het gaat hier om het MBO niveau. Wanneer je een MBO opleiding in de elektrotechniek hebt gevolgd is het dus mogelijk om door te stromen naar de installatie techniek van zonnepanelen. Een goede basiskennis van elektrotechniek of installatietechniek geeft jou een belangrijk voordeel wanneer je wil gaan solliciteren naar een functie als installateur. Je volgt in dit geval een opleiding bij een bedrijf wat zonnepanelen installeert. Je volgt een opleiding op de werkvloer waarbij je gelijk aan de slag gaat op daken terwijl je installaties voor zonnepanelen leert plaatsen. Daarnaast zit je een aantal dagen in de schoolbanken. Je leert daar de aanvullende zaken op de opleiding die je al had gevolgd. Op die manier leer en werk je tegelijkertijd. Het voordeel voor jou is dat je dus gelijk in dienstverband treedt bij een bedrijf. Een dergelijke opleiding doe je in BBL dienstverband.
Een scholing op de werkvloer
Was je al volledig geschoold als zonnepanelen installateur dan is het vaak alsnog noodzakelijk dat je een bepaalde opleiding volgt voor je daadwerkelijk aan de slag mag gaan bij een bedrijf. Het is namelijk noodzakelijk dat je de merken en typen zonnepanelen die men verkoopt leert installeren. De verschillende typen zonnepanelen kennen ieder hun eigen methode om te worden geplaatst. Daarnaast is het ook nog eens zo dat er verschillende technieken zijn om zonnepanelen te plaatsen. De verschillende technieken die zijn gebruikt bij de productie van zonnepanelen moet je kunnen installeren op een dak. Kennis in de theorie raakt daardoor al relatief snel gedateerd. Een scholing op de werkvloer is dan ook vrijwel jaarlijks nodig wanneer je ‘bij’ wil blijven. Een werkgever heeft een jaarlijks studiebudget vanuit de overheid beschikbaar voor het personeel. Hieruit worden deze opleidingen bekostigd.
Jouw meerwaarde als installateur
Zonnepanelen worden vaak als zelfbouw installaties verkocht aan particulieren. Daarmee wordt de suggestie gewekt dat een installatie zonnepanelen prima via zelfbouw kan worden geplaatst. Niets blijkt echter minder waar. De verhalen van zonnepanelen die spontaan in de brand vliegen zijn meer dan bekend. Je hebt als installateur dan ook een behoorlijke meerwaarde en mede door de vele ongelukken met slecht geplaatste installaties neemt de roep om gecertificeerde installateurs verder toe. We hebben een aantal voordelen voor de klanten op een rij gezet.
De volledige fabrieksgarantie krijgen
Bij zonnepanelen hoort een bepaalde garantie vanuit de fabriek. De fabrikantengarantie. Deze garantie bedraagt tussen de 10 en 20 jaar. De lengte van de garantie hangt voor een belangrijk deel af van het vertrouwen van de producent in zijn eigen product. Om de volledige fabrieksgarantie te krijgen moet er sprake zijn van een vakkundige installatie van de zonnepanelen. Daarbij speelt het dus een rol dat er een gecertificeerd installateur aan te pas is gekomen. Jij hebt een belangrijke meerwaarde wat dit betreft.
Een volledige rendementsgarantie
Zonnepanelen behoren een bepaald rendement te hebben. Klanten willen immers zeker weten dat ze hun installatie binnen een bepaald aantal jaren terug zullen verdienen. Daarom moeten de zonnepanelen op de juiste richting en in de correcte hoek worden geplaatst. Om dit te kunnen doen moet je een opleiding tot zonnepanelen installateur hebben gevolgd. Je kan de garantie op het rendement alleen afgeven wanneer je kan aantonen dat je deze opleiding hebt gevolgd.
De garantie op het vermogen
Zonnepanelen kennen helaas een terugloop in het vermogen door de tijd heen. Dat wil zeggen dat er een terugloop in het aantal Wattpiek variërend van 17 tot 20 procent zal zijn in de eerste 15 jaar dat de installatie geplaatst is. Een professionele installatie zorgt ervoor dat deze terugloop binnen de kaders blijft die de fabrikant heeft afgegeven. Op die manier profiteert de klant optimaal van de zonnepanelen.
Een goed geschoolde installateur vinden
Zoek jij als klant een goed geschoolde installateur dan doe je er goed aan om eerst prijsopgaven op te vragen voor je er een inhuurt. Installateurs hebben namelijk niet allemaal dezelfde tarieven en de praktijk wijst uit dat het loont om eerst tarieven naast elkaar te leggen. Zo zie je waar je aan toe bent. Daarnaast zie je op die manier waar jij het betaalbaarste uit bent. Jouw voordeel kan behoorlijk oplopen.