Het is niet moeilijk om naar buiten te kijken en te zien dat het weer aan het veranderen is. De tijden van de Elfstedentocht lijken voorbij en de zomers worden warmer en warmer. Dat heeft uiteraard invloed op de prestaties van zonnepanelen. De grootste paradox van zonnepanelen is dat ze minder rendement laten zien als ze warm worden. In principe is Nederland dus voor zonnepanelen een uitstekend land om deze te laten plaatsen. Cijfers wijzen erop dat het klimaat warmer wordt en dat is te merken. Daarom is het belangrijk om dat bij het uitkiezen van je zonnepanelen mee te nemen. De temperatuur-coëfficiënt is dan een waarde om in de gaten te houden.
Inhoudsopgave
Warme zomers lijken een feit
Het zeeklimaat van Nederland met milde winters en koele zomers verandert. De winters worden nog milder en de zomers worden warmer. Dat blijkt ook uit cijfers van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). In 2018 en 2019 waren de zomers al warmer dan gemiddeld en ook nu, zomer 2020, zitten we in een hittegolf. Er is een grote kans dat 2020 de warmste zomer wordt die ooit is gemeten. We weten natuurlijk niet of deze tendens door gaat zetten, maar toch geeft Panasonic aan dat de temperatuur-coëfficiënt steeds belangrijker gaat worden bij het aanschaffen van zonnepanelen. En hier lees je waarom.
De invloed van temperatuur op de opbrengst
De temperatuur heeft een grote invloed op de opbrengst van zonnepanelen. En dat betreft dan niet de temperatuur buiten, maar de temperatuur van de panelen zelf. Als ze de hele dag in de felle zon staan, dan kunnen zonnepanelen een temperatuur bereiken van wel 60 graden Celsius. Daarom worden ze ook op stellages geplaatst waardoor er wind achter de panelen kan komen en ze zo gekoeld worden. Hoe warmer de panelen worden, hoe verder het rendement naar beneden gaat. En je kunt aan de temperatuur-coëfficiënt zien hoeveel dat is.
Wat is de temperatuur-coëfficiënt?
De temperatuur-coëfficiënt geeft aan wat de invloed is van de temperatuur van de zonnepanelen op het rendement van de zonnepanelen. Het is dus een weergave van de relatie tussen temperatuur en vermogen. Je vindt deze bij de productspecificaties of op de datasheet van het paneel. De temperatuur-coëfficiënt, ook wel warmte-coëfficiënt genoemd, wordt uitgedrukt in een percentage. Aan dat percentage zie je hoeveel het vermogen afneemt bij elke graad dat het paneel warmer wordt dan 25 graden Celsius. Dit is bij een straling van 1000 Watt per vierkante meter zonnepaneel.
Een voorbeeld
Dit alles is beter uit te leggen met een voorbeeld. Een vrij gemiddelde temperatuur-coëfficiënt van standaard zonnepanelen is 0,4%, hoewel dit bij de beste panelen lager ligt. Laten we een situatie nemen waarin de zonnepanelen lang in de felle zon staan en een temperatuur hebben bereikt van 60 graden Celsius. Dat is 35 graden warmer dan 25 graden Celsius. Bij elke graad verschil neemt het rendement af met 0,4%, dus in deze situatie gaat het vermogen achteruit met 35 x 0,4% = 14 procent. Zonnepanelen met een vermogen van 330 Wp, presteren dan nog met een vermogen van 284 Wp. Dat is een groot verschil en geeft duidelijk aan waarom de temperatuur-coëfficiënt een waarde is om mee te nemen.
Het belang van de temperatuur-coëfficiënt
Zonnige dagen zijn goed voor de opbrengst van zonnepanelen. 2018 was een recordjaar op dat gebied en het lijkt erop dat 2020 een nog beter jaar wordt voor eigenaren van zonnepanelen. Het veranderende klimaat heeft ook een positieve invloed op de opbrengst van zonne-systemen in ons land. Om daar optimaal van te profiteren als je op dit moment zonnepanelen aan wilt schaffen, neem je dus een paneel met een zo laag mogelijke temperatuur-coëfficiënt. Deze zal op zonnige en warme dagen minder in rendement achteruit gaan dan andere panelen en dus hogere opbrengsten genereren.
5 zonnepanelen met een uitstekende temperatuur-coëfficiënt
Ga jij op zoek naar zonnepanelen, dan kijk je dus niet meer alleen naar het vermogen in Wattpiek, maar ook naar de temperatuur-coëfficiënt. Kun je het beste van beide werelden met elkaar combineren voor een prijs die past binnen jouw budget, dan heb je een uitstekend paneel te pakken. Ga je zoeken naar de panelen met de bete temperatuur-coëfficiënt, dan kun je het onderstaande lijstje raadplegen. We hebben 5 zonnepanelen genomen van uitzonderlijke kwaliteit en daarvan de warmte-coëfficiënten verzameld en samengevat.
Zonnepaneel merk | Warmte-coëfficiënt | Verlies bij 60 ˚C |
Panasonic HIT N325 Wp | 0,29 %/˚C | 10,15% |
Solar Frontier 170 Wp | 0,31 %/˚C | 10,85% |
BenQ Sunforte 330 Wp | 0,33 %/˚C | 11,55% |
LG NEON2 315 Wp | 0,38 %/˚C | 13,3% |
Sunpower E20 330 Wp | 0,38 %/˚C | 13,3% |
Zonnepanelen worden steeds beter
Zonnepaneel fabrikanten besteden veel aandacht aan de temperatuur-coëfficiënt en produceren panelen met steeds lagere waarden. Er wordt veel onderzoek gedaan naar hoe panelen een hoog rendement kunnen behouden onder minder optimale omstandigheden. Daarom is dit een goed moment om in zonnepanelen te investeren. De warme zomers in combinatie met de kwalitatief hoogstaande panelen die nu worden uitgebracht beloven veel goeds voor de opbrengsten in de toekomst.