Zonnepanelen zijn helemaal in. De uitvinding van zonnepanelen is vrij recent maar de theorie over zonne-energie gaat ver terug de geschiedenis in. Denk daarbij aan de romeinen die het gebruikte om hun huizen en badhuizen te verwarmen. In dit blog vertellen wij jou alles over hoe zonnepanelen zijn ontstaan en hoe ze zijn ontwikkeld tot echte duurzame energie opwekkers.
Inhoudsopgave
Ontdekkers van zonne-energie
De Griekse filosoof Aristoteles was een van de eerste die uitvond dat de zon energie kon leveren. Hij dacht erover na hoe je de energie en warmte van de zon goed kon benutten. In de derde eeuw voor christus gebruikten de Griek, en vervolgens ook de Romeinen, vergrootglazen om zonne-energie te gebruiken om fakkels in de brand te steken.
Een leuk verhaal, wat waarschijnlijk een mythe is, is het verhaal van Archimedes. In het jaar 212 voor Christus wist hij, door middel van een zonnespiegel, Romeinse boten in de fik te steken. De zonnestralen reflecteerde door de spiegel op de boten die vervolgens in brand vlogen.
Hier is in 1973 en in 2005 nog een keer onderzoek overgedaan of het echt mogelijk is. Het antwoord is ja, doormiddel van de spiegel kun je een houten bootje in de fik steken. Wel is het gezien de strijdomstandigheden bijna niet mogelijk geweest in die tijd omdat de boot pas 10 minuten nadat die onbemand was in de brand vloog. Maar een ding is zeker, de gedachte over het gebruiken van zonne-energie bestond wel.
De Romeinen benutten zonlicht
Een aantal jaren voor Christus maakten de Romeinen een sauna. Van de eerste tot de vierde eeuw is bekend gemaakt dat Romeinen glazen ruimtes maakten die in de zon stonden om zo ovens te creëren die badhuizen konden verwarmen. Ook werd zonne-energie gebruikt voor kassen van tropische planten.
Een soort zonnepaneel komt in beeld
Een Zwitserse wetenschapper in 1767 heeft doormiddel van opgewekte energie kunnen koken; een zonneoven. Met deze techniek kon hij tot wel 110 graden Celsius bereiken.
In de loop der jaren worden nog verschillende uitvindingen gedaan waarbij ze zonne-energie hebben gebruikt. Nog steeds hebben we het niet over de zonnepanelen hoe wij ze kennen.
Grote ontwikkelingen na de Tweede Wereldoorlog
Na de Tweede Wereldoorlog kwam door opkomst van de ruimtevaart ‘de zonnepaneel’ zoals we hem nu kennen in beeld. In 1954 werd het zogenaamde PV-paneel uitgevonden. In 1958 werd deze toegepast in de ruimtetechnologie om energie op te wekken met satellieten en andere objecten in de ruimte. Echter waren de zonnepanelen in deze tijd heel erg duur en zeker niet betaalbaar voor een gemiddeld huishouden.
Jaren ’80
In de jaren ’80 zijn er weer nieuwe uitvindingen bijgekomen met daarbij een vliegtuig die in 1981 met ruim 1600 zonnecellen van Frankrijk naar Engeland vloog. In 1982 kwam de eerste auto die op zonne-energie kon rijden
De eerste Nederlandse woning
In 1989 kwamen er voor het eerst zonnepanelen op een woning in Nederland. Diegene liet er maar liefst 64 op zijn dak plaatsen. Deze 64 panelen zouden in deze tijd ongeveer net zoveel op leveren als 8 moderne zonnepanelen uit 2020.
Het rendement stijgt
In 1960 lag het rendement rond 16% en steeg in 1985 tot 20%. In 1999 werd een recordrendement behaalt van maar liefst 36%. Particulier was het onbetaalbaar om zonnepanelen aan te schaffen. Vanaf 2010 werden de panelen pas een beetje betaalbaar. Het rendement van deze betaalbare panelen lag wel erg laag, rond de 18%. In 2017 wist een bedrijf het rendement te verdubbelen voor particulieren waardoor het sinds een aantal jaar erg aantrekkelijk is om te investeren in zonnepanelen. Inmiddels zijn er ruim een miljoen huishoudens in Nederland die geïnvesteerd hebben in het verduurzamen van hun huis door zonnepanelen aan te schaffen.