Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis en vrijblijvend
Betaal zo min mogelijk aan CO2 tax voor zonnepanelen: 3 tips

Laatst bewerkt op: 17 apr 2023

Er werd een tijde terug onderzocht wat de totale CO2 -uitstoot van zonnepanelen is die gerelateerd is aan het produceren, het transporteren en het exploiteren. Uit deze studie bleek dat het land van productie, meestal China, de grootste CO2 -footprint heeft. Het is de bedoeling om zo duurzaam mogelijk te leven waardoor ook wij in Nederland minder CO2 -uitstoot produceren. De overheid wil hierdoor een CO2 taks invoeren voor zonnepanelen. Ga door met lezen als je meer wilt weten over hoe je ervoor zorgt dat je zo min mogelijk aan CO2 taks voor zonnepanelen moet betalen.

Nu is hét moment om zonnepanelen te kopen! (6 redenen)

→ 1. De prijzen zijn nog NOOIT zo laag geweest. 2. De markt staat op zijn kop en is met 90% gekrompen. 3. Je zit in een uitstekende onderhandelingspositie (je krijgt zelfs gratis cadeau's zoals een tablet) 4. Vergelijk je het met beleggen, dan is dit het moment om te kopen wanneer niemand koopt. 5. Bespaar duizenden euro's door 4 offertes naast elkaar te leggen via onderstaande button. 6. Koop nu voordat de prijzen weer stijgen!

 

Zonnepanelen CO2 uitstoot

De aanschaf en installatie van zonnepanelen is een zeer slimme investering. Je bent namelijk duurzaam bezig door je eigen groene stroom op te wekken. Daarnaast ben je minder afhankelijk van de energieleverancier, je kunt flink op de kosten besparen en je bent milieuvriendelijk bezig. Het gebruik van zonnepanelen produceert namelijk geen CO2, maar de productie ervan helaas wel. De CO2 -uitstoot van zonnepanelen is gerelateerd aan de productie, het transport en de installatie van de panelen. De meeste fabrieken gebruiken nog grijze stroom om zonnepanelen te produceren.

 

CO2 -uitstoot Nederland zonnepanelen

Hoeveel de CO2 -uitstoot is? Er komt zeker 390 gram CO2 vrij in Nederland per kWh grijze stroom die opgewekt wordt. Een gemiddelde fabrikant van zonnepanelen stoot per 1.000 Wp ongeveer 600 kg CO2 uit. Eenmaal op je dak geïnstalleerd zullen de zonnepanelen geen CO2 uitstoten. Zonnepanelen zijn namelijk duurzaam: ze zijn volledig te recyclen, ze gaan jarenlang mee, zijn gauw terugverdiend en er wordt geen CO2 uitgestoten.

 

De CO2 -uitstoot berekenen

Je kunt je eigen gemiddelde CO2 -uitstoot berekenen aan de hand van een formule. Het gaat hierbij om de gemiddelde CO2 -uitstoot, dus niet slechts de uitstoot die aan zonnepanelen gerelateerd is. Hoe meer personen er in je huishouden zitten, des te hoger de algemene CO2 -uitstoot zal zijn. De formule:

Jaarlijks verbruikte energie x CO2 -factor in KWh = Totale CO2 -uitstoot

 

Tip 1: Glazen zonnepanelen = minder CO2 -uitstoot

Traditionele zonnepanelen die bij de meeste leveranciers te koop zijn, zijn vaak afkomstig uit grote fabrieken in China. Het gaat om fabrieken die tot de dag van vandaag steenkolen gebruiken voor de productie van de panelen, waardoor er een hoop CO2 uitgestoten wordt bij het produceren. Dit geldt zowel voor de panelen zelf, de zonnecellen en silicium. De CO2 -uitstoot van traditionele zonnepanelen uit China kennen een gemiddelde CO2-uitstoot van 810 kilo per geïnstalleerde kilowatt. Door te kiezen voor glas-zonnepanelen bespaar je op de CO2. Tijdens de productie van glazen zonnepanelen komt er namelijk veel minder CO2 vrij.

Nog belangrijk: Heb je Chinese zonnepanelen gekocht? Je kunt de CO2 -uitstoot die aan de productie, het transport en de installatie gerelateerd zijn dan gemiddeld binnen 2 jaar al terugverdienen.

 

Tip 2: Vermijd zonnepanelen met een aluminium frame

Je kunt ook op de CO2 uitstoot van zonnepanelen besparen door te kiezen voor zonnepanelen die niet voorzien zijn van een aluminium frame. Zonnepanelen met een aluminium frame stoten hebben namelijk de hoogste CO2 voetafdruk, in tegenstelling tot glazen zonnepanelen. Zonnepanelen van glas zijn verantwoordelijk voor slechts 420 kilo CO2 aan de productie van de panelen en de onderdelen, het transport en aan de installatie. Kies je voor glazen zonnepanelen, dan is het verstandig om ze te voorzien van een plastic achterplaat. Op deze wijze bespaar je nog meer op de CO2, namelijk 12,5%. De productie van plastic is namelijk CO2 vriendelijker dan die van aluminium.

 

Tip 3: Nog een manier: productie zonnepanelen met zonnestroom

Een andere manier om de CO2 taks op zonnepanelen te compenseren is door zonnepanelen te kopen waarvan zonnestroom is gebruikt tijdens de productie van de panelen. Bij de Chinezen worden zonnepanelen voornamelijk op kolenstroom geproduceerd, wat ook zorgt voor een grote hoeveelheid aan CO2 -uitstoot. Denk voornamelijk aan de productie van onderdelen voor zonnepanelen waaronder zonnecellen, aluminium, glasplaten en silicium. 

Wil je de CO2 -reductie door het gebruik van zonnepanelen vergroten, dan is het verstandig dat er zoveel mogelijk zonnepanelen geplaatst worden. Hoe meer zonnepanelen er in China geplaatst worden, des te groter de compensatie. Ook in Europa worden steeds meer zonnepanelen geïnstalleerd om de uitstoot te compenseren. Na installatie stoten zonnepanelen namelijk geen CO2 meer af.

 

Zonnepanelen zijn recyclebaar

Zonnepanelen zijn volledig te recyclen. Dit maakt ook dat je duurzaam bezig bent op een bepaalde manier, aangezien de zonnepanelen na gebruik niet zomaar worden gedumpt op de stort. Bij zonnepanelen kan silicium zijn werking nooit verliezen. Silicium is het hoofdonderdeel van zonnepanelen; dit onderdeel kan dus oneindig gerecycled worden. Ook andere bestanddelen kunnen hergebruikt worden, waaronder glas en aluminium. Koop je een gerecycled zonnepaneel, dan kun je uitgaan van een verminderd energieverbruik van 70%.

 

Vraag om professioneel advies

Wil je op zonnepanelen gaan kopen, dan is het verstandig om eerst om professioneel advies te raadplegen. Zo kun je namelijk te weten komen in hoeverre je dak geschikt is voor zonnepanelen, hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor het energieverbruik van je pand, wat de capaciteit per zonnepaneel moet zijn, wat voor soort zonnepanelen je moet kopen en waar je ze moet plaatsen. Een expert kan je ook helpen door de zonnepanelen te installeren waardoor je van correct monteerwerk verzekerd bent. Hieronder vind je een aantal tips:

  • Kijk in je eigen omgeving. Lokale specialisten zijn goedkoper als je naar de voorrijkosten kijkt.
  • Onderhandel altijd met de specialist. Het kan best zijn dat je een mooie korting kunt scoren.
  • Vraag altijd of de btw op de offerte staat. Zo voorkom je onnodige miscommunicaties.
  • Vergelijk eerst een aantal opties. Zo kies je voor goed kwaliteit én een lage prijs.

 

Vergelijk offertes

Je gaat in zonnepanelen investeren? Wat een goede keuze, zeer verstandig en duurzaam! Als de zonnepanelen eenmaal op je dak liggen dan wordt er geen CO2 meer uitgestoten, maar helaas komt er bij de productie van zonnepanelen nog steeds CO2 vrij. Deze CO2 -uitstoot kan worden gecompenseerd door om te schakelen op groene stroom. Het kopen van zonnepanelen is dus nog altijd een slimme investering. De CO2 -uitstoot heb je namelijk binnen maximaal 2 jaar gecompenseerd.


Laatste nieuws