Laatst bewerkt op: 09 jun 2020
Wanneer je van plan bent om zonnepanelen aan te schaffen, dan heb je een belangrijke beslissing gemaakt. Zonnepanelen leveren je nadat de terugverdientijd is verstreken gratis energie op en dat betekent natuurlijk een mooie besparing. Daarnaast wordt je minder afhankelijk van fossiele brandstoffen. Dit is voor iedereen in ons land goed nieuws, omdat de fossiele brandstoffen niet onuitputtelijk zijn en op dreigen te raken. Voordat je je zonnepanelen gaat kopen is het verstandig om je goed voor te bereiden op deze aankoop. De onderstaande valkuilen en veelgemaakte fouten kun je dan in ieder geval alvast omzeilen.
- Ga altijd naar de gemeente voordat je je zonnepanelen aanschaft
Voordat je je zonnepanelen bestelt en laat plaatsen breng je het beste even een bezoekje aan je regionale overheden. Er is namelijk geen landelijke subsidie voor het laten plaatsen van zonnepanelen, maar je gemeente of provincie heeft mogelijk wel potjes beschikbaar gesteld voor inwoners die zonnepanelen aanschaffen. Daarnaast kan het zo zijn dat je voor je zonnepanelen een vergunning aan zal moeten vragen, bijvoorbeeld als je een monumentaal pand bezit of als je woning deel uitmaakt van een beschermd stadsgezicht. Ga dus even goed te rade bij je regionale overheden en zoek exact uit waar je recht op hebt en wat de regels zijn. Hier kun je dan vervolgens je aankoop op aanpassen.
- Kies de juiste zonnepanelen voor jouw situatie
Er zijn verschillende soorten zonnepanelen beschikbaar en het is belangrijk dat je de juiste panelen koopt voor de situatie op jouw dak. Doe je dit niet goed, dan zal je niet het maximaal mogelijke rendement genereren en dat is natuurlijk jammer. Kijk daarom altijd naar je persoonlijke situatie en bespreek dit met je leverancier. Er zijn drie gangbare soorten zonnepanelen die elk geschikt zijn voor verschillende situaties. Het onderstaande overzicht kan je helpen bij het maken van deze keuze, maar uiteraard is het altijd verstandig om hier ook een specialist over te raadplegen.
Soort zonnepaneel | Toelichting |
Polykristallijn | Rendement: 12 – 16 procent.
Levensduur: 25 jaar. Klein verlies bij zwakke lichtval op het dak. Verlies bij hoge temperaturen. Geschikt voor woningen met een groot dakoppervlak en indirect zonlicht. |
Monokristallijn | Rendement: 14 – 20 procent.
Levensduur: 25 jaar. Groter verlies bij zwakke lichtval op het dak. Verlies bij hoge temperaturen. Geschikt voor woningen met een klein dakoppervlak en een goede oriëntatie op het zuiden. |
Amorf | Rendement: 6 – 10 procent.
Levensduur: 25 jaar. Minimaal verlies bij zwakke lichtval op het dak. Minimaal verlies bij hoge temperaturen. Geschikt voor woningen met een groot dakoppervlak en minder gunstige omstandigheden. |
- De ideale omstandigheden voor zonnepanelen
Bij het aanschaffen van zonnepanelen zal je in de productomschrijving kunnen zien staan hoeveel deze kunnen opbrengen. Deze opbrengst wordt omschreven in Wp en hoe hoger dit getal, hoe meer energie je ermee kunt opwekken. Het is echter wel zo dat de opbrengst die de leverancier aangeeft geldt voor een ideale situatie en als jouw situatie hiervan afwijkt zal je al een vermindering in opgeleverde stroom ervaren. Als je zonnepanelen gaat aanschaffen, dan kun je dus deze opbrengst nemen als uitgangspunt, maar moet je je wel realiseren dat deze voor jou minder zou kunnen zijn. De ideale situatie voor zonnepanelen is een dak dat gericht staat op het zuiden, een hellingshoek van 35 graden en een maximaal aantal zonne-uren. Staat je dak gedeeltelijk in de schaduw, is deze niet recht op het zuiden gericht of wijkt de hellingsgraad af, dan zullen de zonnepanelen niet op maximale kracht voor jou kunnen functioneren. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden als je zonnepanelen wilt aanschaffen die alle energie kunnen opwekken die jij dagelijks gebruikt. Er zal een grotere installatie nodig zijn als de omstandigheden op jouw dak niet ideaal zijn.
- Alle kleine beetjes helpen
Veel mensen worden afgeschrikt door de prijzen van zonnepanelen en als je een installatie wilt kopen waarmee je alle nodige energie kunt opwekken die jouw huishouden verbruikt, dan zal je inderdaad zeker €6000 kwijt zijn. Het is echter niet nodig om alle energie voor je huishouden met zonnepanelen op te wekken, want ook een gedeelte levert je al winst op. Als je met je zonnepanelen je energierekening kunt halveren, dan is dat een uitstekende stap vooruit. Bovendien zijn er nu zonnepanelen die bijvoorbeeld in de muren, in het glas, in de gordijnen en in de dakpannen zijn verwerkt en die je ook dagelijks stroom leveren. Deze alternatieven voor dakpanelen leveren minder rendement op, maar zijn ook aanzienlijk minder zichtbaar en verstopt in voorwerpen die je in het dagelijkse leven gewoon gebruikt. Door eigenlijk niets te doen, behalve de gordijnen te sluiten, krijg je al energie van de zon. Er zijn ook mobiele zonnepanelen die je in je tuin neerzet en die via een stekker in het stopcontact stroom terug leveren. Je hebt een groot aantal mogelijkheden en zelfs door een kleine verandering te maken zal je al snel een groot verschil merken in je energierekening.
- Meld je aan als ondernemer bij de belastingdienst
Er zijn geen grote subsidies meer voor het aanschaffen van zonnepanelen. Daarvoor in de plaats kun je alle belasting die je betaalt hebt over de zonnepanelen en de plaatsing ervan terugvragen van de belastingdienst. Dit die je door je aan te melden als ondernemer, omdat je energieleverancier geworden bent. Je krijgt dan 21 procent terug van het gehele geïnvesteerde bedrag en dat is natuurlijk een mooie besparing. Je terugverdientijd gaat dan ook direct naar beneden. Om deze aftrek te krijgen zal je dus wat administratieve handelingen uit moeten voeren, maar deze zijn uiteindelijk zeer de moeite waard. Het is altijd mogelijk om iemand aan te nemen om dit voor je te doen.
- Doe altijd grondig marktonderzoek
Als je een leverancier gaat uitkiezen voor je zonnepanelen is het altijd verstandig om een vergelijking te maken van het marktaanbod. Dit doe je door offertes aan te vragen bij de verschillende bedrijven die dit voor je kunnen uitvoeren. Te veel mensen gaan direct met de eerste de beste leverancier in zee en lopen zo aanbiedingen en acties mis waarmee ze veel geld hadden kunnen besparen. Een marktonderzoek voer je uit door de offertes naast elkaar te leggen en deze te vergelijken op prijs, garantieregeling, keurmerken, aangeboden diensten, kwaliteit, enzovoorts. Op die manier weet je altijd zeker dat je alle opties hebt bekeken.
Vergelijk offertes
Wij kunnen je helpen bij het verzamelen van deze offertes. Onze vergelijkingstool kan je in korte tijd een aantal offertes aanleveren van betrouwbare leveranciers uit jouw omgeving. Door je gegevens in te vullen en naar ons op te sturen ontvang je snel alle financiële informatie die je nodig hebt voor het aanschaffen en laten plaatsen van nieuwe zonnepanelen.
Reacties uitgeschakeld.