Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis en vrijblijvend

Als je net zonnepanelen hebt laten plaatsen op het dak dan wil je natuurlijk het beste eruit halen. Het is dus niet zo dat als je zonnepanelen plaatst, jeer geen omkijken meer naar hebt. Er komt namelijk veel meer bij r kijken dan dat je zou denken. Als je rekening houdt met een aantal zaken en dingen dan kun je zo veel meer met de zonnepanelen presteren dan je denkt. In dit artikel geven wij je een aantal tips voor jouw zonnepanelen.

Tip 1 vraag je btw terug

Een mooi financieel voordeel aan zonnepanelen is dat je de 21% btw terug kan vragen. Meld je eerst aan bij de belastingdienst als ondernemer en doe vervolgens een btw-aangifte over het jaar waarin je de zonnepanelen hebt aangeschaft. Je kunt binnen vijf jaar na de aanschaf nog steeds de btw terugvragen. Meer informatie over btw terugvragen met behulp van een stappenplan? Klik dan hier.

Nu is hét moment om zonnepanelen te kopen! (6 redenen)

→ 1. De prijzen zijn nog NOOIT zo laag geweest. 2. De markt staat op zijn kop en is met 90% gekrompen. 3. Je zit in een uitstekende onderhandelingspositie (je krijgt zelfs gratis cadeau's zoals een tablet) 4. Vergelijk je het met beleggen, dan is dit het moment om te kopen wanneer niemand koopt. 5. Bespaar duizenden euro's door 4 offertes naast elkaar te leggen via onderstaande button. 6. Koop nu voordat de prijzen weer stijgen!

Tip 2 bekijk de prestaties van je zonnepanelen

Door een prestatiecheck weet je precies wanneer en op welk moment jouw zonnepanelen zonne-energie hebben opgewekt. Door een aantal factoren weet je wat de verwachte opbrengsten zullen zijn. Dit zijn dingen als het weer en de ligging van de zonnepanelen. Als je het gevoel hebt dat er iets mis is met de zonnepanelen, dan kun je altijd iemand langs laten komen om het te laten controleren.

Tip 3 maak je zonnepanelen schoon

Wist je dat vuil de opbrengst van jouw panelen kan beperken? Het is goed om de zonnepanelen een keer in de zoveel tijd schoon te maken. Eén a twee keer per jaar is meer dan voldoende. Zonnepanelen kunnen namelijk vies worden van vuil, vogelpoep, roet van uitlaatgassen en zand. Maak de zonnepanelen schoon op een bewolkte dag. Lauw water met een zachte spons is meer dan voldoende. Gebruik geen bijtend schoonmaakmiddel, dit kan namelijk de zonnepanelen beschadigen. Mocht je zelf het dak niet op willen gaan, dan kun je altijd een schoonmaakbedrijf inschakelen.

Tip 4 regel de juiste energieleverancier

Het vinden van een goede energieleverancier van zonnepanelen is niet makkelijk. Dit omdat de voorwaarden regelmatig veranderen, mede door nieuwe wetgeving. Denk aan de btw teruggave subsidie van de overheid en de teruglevering van stroom. Wij raden je aan om altijd energieleveranciers te vergelijken op basis van groene stroom. Zo draag je ook nog eens een steentje bij als je niet genoeg energie hebt opgewekt met je zonnepanelen en energie bij moet kopen. Via onze energievergelijker kun je snel de beste energieleverancier vinden.

Tip 5 thuisaccu

Het kan soms gebeuren dat je te veel stroom opwekt op het moment dat je geen stroom gebruikt. Met een thuisaccu sla je die overige stroom op en kun je die altijd later gebruiken. Dit is een ideale mogelijkheid voor als je zelfvoorzienend wilt zijn. Een thuisaccu kost vaak rond de duizend euro’s.

Tip 6 omvormers en optimizers

Een omvormer zet gelijkstroom om naar wisselstroom. Met deze stroom werken de meeste elektrische huishoudelijke apparaten. Door gebruik te maken van een goede kwaliteit omvormer, kun je hogere opbrengsten halen met de zonnepanelen en dus het maximale eruit halen. Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van een optimizer. Optimizers zijn apparaten die worden geplaatst in het zonnesysteem om zo de productie van de energie te optimaliseren. Als je een systeem hebt zonder optimizers, dan kan het wel eens voorkomen dat als een paneel het niet meer doet het gehele systeem gelijk slechter gaat presteren. Een optimizer kan dan berekenen wanneer het verstandiger is om een paneel uit te zetten, zodat de andere panelen hier niet onder gaan leiden.


Laatste nieuws