Laatst bewerkt op: 09 sep 2024
Veel Nederlanders krijgen een slimme meter aangeboden. Met een slimme meter hoef je dan geen meterstanden meer op te nemen. Dit wordt allemaal afgelezen op een afstand door de energieleverancier en het netbeheer. Je hoeft dus niks meer te bij houden en ook hoeft niemand meer langs te komen om dit af te lezen. Alles wordt via een mobiele telefoonnetwerk doorgegeven en er is dus geen internetverbinding voor nodig. Een mobiele telefoon is ook niet nodig, want die zit al in de slimme meter ingebouwd. Klinkt allemaal ideaal, maar toch zit aan elk voordeel een nadeel. Bekijk hier de 5 nadelen van de slimme meter.
-
Inhoudsopgave
De slimme meter is eigenlijk niet slim
Ondanks de naam is de slimme meter gewoon niet slim. Het is namelijk een digitale meter die bijhoudt hoeveel stroom en gas jij hebt verbruikt en de meterstanden doorstuurt naar jouw energieleverancier. Als jij je energieverbruik zelf wilt bijhouden of wilt gaan besparen, dan kan je dit alleen doen door dit te combineren met een slimme thermostaat of een energie-app.
-
Geen privacy
Jouw verbruiksgegevens komen terecht bij energiemaatschappijen. Het gaat niet per se om jouw privacy, maar energiemaatschappijen kunnen veel met deze gegevens. Dit kan de energieleveranciers helpen met de inkoop. Leveranciers hebben hierdoor veel kostenvoordelen en of de klanten hiervan ook profiteren? Dat is maar de vraag.
-
De slimme meter is niet veilig
Zoals je al gelezen had, worden al jouw gegevens via een verbinding naar de energieleverancier gestuurd. En ook jouw persoonlijke gegevens dus. Wat er precies met die gegevens gedaan wordt, kan niemand echt een duidelijk antwoord op geven. Mensen die kwaad willen kunnen makkelijk jouw gegevens opvragen. Als een bedrijf een app heeft geleverd voor energiemonitoring dan hebben zij toegang tot de data van alle slimme meters. Een inbreker kan via zo een app zien wanneer je wel of niet stroom gebruikt, en op de momenten wanneer je geen stroom gebruikt gaat die ervan uit dat je niet thuis bent. Zo kan er dus makkelijk ingebroken worden.
Hiervoor is Netbeheer Nederland bezig met het ontwikkelen van een gedragscode voor bedrijven die bezig zijn met het ontwikkelen van apps voor de slimme meter-data. Het zal de situatie niet veel verbeteren, er was namelijk al eerder een regel waar energiemaatschappijen een schriftelijke toestemming krijgen van de bewoner om de slimme meter-data te gebruiken.
-
Slimme meter en zonnepanelen
Als je al zonnepanelen hebt, dan draait de ouderwetse draaischijfmeter gewoon terug op het moment als je meer energie opwekt dan verbruikt. Het voordeel aan een slimme meter is dat het precies bijhoudt hoeveel energie jij krijgt van het net en hoeveel jij teruglevert. Alleen kan dit voordeel in de toekomst juist een nadeel worden. Aangezien de salderingsregeling wordt afgebouwd. Je krijgt dan minder geld of geen voor de stroom die jij levert.
Door de analoge meter kan door het netbeheer niet precies geregistreerd worden over wanneer en wat er is gebruikt. Je moet alles zelf doorgeven en bijhouden en zo kan je dus blijven salderen met een analoge meter, ook al is de salderingsregeling afgeschaft.
-
De slimme meter bespaart niet
Veel mensen denken dat je met de slimme meter kan besparen, maar dat is helemaal niet zo. Het is namelijk een meetinstrument. Wil je minder energie verbruiken? Dan moet je wat aan je levensstijl doen. Je kan bijvoorbeeld je woning laten isoleren.