Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis en vrijblijvend
Viessmann zonnepanelen

Elke systeem van zonnepanelen bestaat uit de zonnepanelen zelf maar ook uit een omvormer, welke zorgt voor de werking van de installatie. Dankzij de omvormer wordt stroom die via de zonnepanelen wordt opgewekt geschikt gemaakt voor huishoudelijk gebruik. Maar wat is een omvormer nou precies, waarvoor wordt het gebruikt en welke zaken zijn belangrijk bij het uitkiezen van een geschikte omvormer? Lees hieronder verder om er alles over te weten.

Wat is een omvormer?

Met zonnepanelen op het dak kan zonlicht om worden gezet naar gelijkstroom, maar er is een omvormer nodig om deze gelijkstroom weer om te zetten naar wisselstroom. Een omvormer kan worden omschreven als een elektronisch apparaat dat gelijkstroom (DC) naar wisselstroom (AC) om kan zetten zodat huishoudelijke apparaten gebruik van de stroom kunnen maken. Een omvormer is dus vrijwel onmisbaar als je zonnepanelen gaat aanschaffen, daarom worden ze ook samen met het systeem geleverd. Het rendement van zonnepanelen wordt geschat op 90%, wat vrij hoog is.

Nu is hét moment om zonnepanelen te kopen! (6 redenen)

→ 1. De prijzen zijn nog NOOIT zo laag geweest. 2. De markt staat op zijn kop en is met 90% gekrompen. 3. Je zit in een uitstekende onderhandelingspositie (je krijgt zelfs gratis cadeau's zoals een tablet) 4. Vergelijk je het met beleggen, dan is dit het moment om te kopen wanneer niemand koopt. 5. Bespaar duizenden euro's door 4 offertes naast elkaar te leggen via onderstaande button. 6. Koop nu voordat de prijzen weer stijgen!

Werking van een omvormer

De verschillende soorten omvormers op de markt werken allemaal ongeveer hetzelfde: gelijkstroom wordt omgevormd tot wisselstroom, klaar voor huishoudelijk gebruik. Eerst wordt de gelijkstroom in een sinusvormige wisselspanning omgezet. Hierna pas wordt deze spanning omgezet tot wisselstroom zoals wij dat dagelijks gebruiken.

Aansluitingen omvormers

Een standaard omvormer beschikt over 2 aansluitingen. Het gaat om een DC aansluiting voor alle inkomende zonnepanelen kabels en de AC aansluiting voor de kabels die naar de meterkast moeten worden getrokken. Als de zonnepanelen en de omvormer volledig is geïnstalleerd kan de opbrengst direct af worden gelezen van de omvormer dankzij de aansluitingen.

Type omvormers

Er zijn verschillende type omvormers, maar de twee meest populaire soorten omvormers zijn de zuivere sinusomvormer en de gemodificeerde sinusomvormer. Deze twee kunnen dan wel op elkaar lijken, maar de geproduceerde golfstroom die wordt geproduceerd is verschillend. Met de gemodificeerde sinusomvormer wordt een blokgolf geproduceerd met dezelfde frequentie als die van de netstroom. Stroom zoals wij dat kennen heeft een zuivere sinusvorm. Hierbij wordt de golfvorm geproduceerd door de zuivere sinusomvormer.

Kosten

Elke omvormersoort heeft een eigen prijskaartje, eigen kenmerken en beschikt over bepaalde voor- en nadelen. De kosten worden bepaald aan de hand van de grootte van het huishouden en het vermogen van het systeem. Check het onderstaand kostenplaatje voor een indicatie van de kosten van een omvormer:

Huishoudgrootte Vermogen Kosten
Klein 2.200 Wp 800
Gemiddeld 3.000 Wp 850
Groot 4.000 Wp 1.250

Welke omvormer is geschikt voor mij?

Er zijn bepaalde zaken die van groot belang zijn bij het uitkiezen van een geschikte omvormer. Het is namelijk essentieel om te kijken naar het totale vermogen van alle zonnepanelen in het systeem. De capaciteit van de omvormer wordt immers aan de hand van het vermogen van de installatie afgestemd. Daarnaast is ook de oriëntatie van de zonnepanelen belangrijk en de mate van schaduwval op de zonnepanelen. Ga er maar vanuit dat een potent zonnepaneel systeem ook een krachtige omvormer moet hebben. Let tenslotte ook op de garantieregeling. Een omvormer gaat vrij lang mee, wat een optimale garantieregeling zeer belangrijk maakt. Accepteer de offerte niet als de garantietermijn minder dan 5 jaar bedraagt. Bij bepaalde leveranciers heb je zelfs de mogelijkheid om de garantieperiode te verlengen.

Plaatsing

Het is verstandig om omvormers zo dichtbij mogelijk de meterkast te plaatsen om stroomverlies zoveel mogelijk te voorkomen tijdens het transporten van stroom naar de meterkast door de kabels. Heeft de omvormer een capaciteit van meer dan 600 Watt, dan is een eigen groep in de meterkast noodzakelijk. Let ook vooral op de omgeving waar de omvormer wordt geplaatst. Zorg voor een stofvrije ruimte voor de vrijlating van warmte en voor voldoende ruimte voor het apparaat.

Levensduur

Gemiddeld hebben de meeste omvormers een levensduur van 10 tot 15 jaar. Dit in tegenstelling tot de zonnepanelen zelf, die genieten van een levensduur van wel 25 jaar. Dit houdt dus in dat de omvormer van het systeem minstens één maal moet worden vervangen. Om te zorgen voor ene maximale levensduur is het belangrijk dat de installatie zo correct mogelijk wordt uitgevoerd. Het inhuren van een professioneel om de omvormer te installeren of vervangen is hierbij dan ook cruciaal.

Geluid

In het verleden maakten de meeste omvormers wel wat geluid. Het gaat om een schatting van maximaal 25 tot 30 decibel. Denk hierbij aan een hoorbare zoem of een piepgeluid wanneer het apparaat in werking treedt. Inmiddels zijn de meeste omvormers vrijwel geluidloos. De omvormersoorten die een hoger vermogen hebben zijn meestal uitgerust met een ventilator die aangaat wanneer er sprake is van hogere interne temperaturen.

Schaduw

Schaduw op de zonnepanelen heeft een negatief invloed op het hele systeem en de opwekking van stroom. Er een zonnepaneel of delen van panelen in de schaduw liggen, is het slim om gebruik te maken van micro-omvormers. Deze omvormersoort kan stroom per zonnepaneel omzetten, waardoor de panelen die in de schaduw liggen minder invloed hebben op de hele serie.

Keurmerken

Aan de hand van de keurmerken kan je makkelijk en snel nagaan in hoeverre de kwaliteit van de omvormer wel te vergtrouwen is. De keurmerken die het meest relevant zijn als het gaat om omvormers zijn het CE-keurmerk, het EMC, het TUV en het E-keurmerk. Hierdoor weet je zeker dat je goed zit mocht je problemen krijgen met de verzekering.

Monitoring

Het zonnepanelensysteem kan volledig worden gemonitord via een omvormer op moment dat deze wordt uitgelezen. Het uitlezen van een omvormer kan op verschillende manieren, waaronder via bluetooth, via Ethernet, via Wifi, via USB of middels een ingebouwde webserver.

Offertes vergelijken

Als je zonnepanelen gaat aanschaffen, dan ontkom je niet aan het kiezen van een omvormer. Het is hierbij wel verstandig om jezelf eerst goed te laten adviseren over de verschillende mogelijkheden door contact op te nemen met een ervaren specialist die over de juiste kennis beschikt. Daarnaast kan een specialist de omvormer op correcte wijze installeren waardoor je verzekerd bent van het behalen van een maximaal rendement uit je set zonnepanelen. Vergelijk eerst offertes en kies het voordeligste bod.


Laatste nieuws