Laatst bewerkt op: 09 jan 2024
Inhoudsopgave
Hoe zeker zijn van kwalitatieve zonnepanelen en hoeveel merken zijn er?
Er zijn wel duizenden soorten zonnepanelen. Het is dus logisch dat je niet weet hoe het kaf van het koren te scheiden. Met onderstaande tips ben je zekerder dat je een kwalitatief merk te pakken hebt.
- Kijk naar de garantie: goede merken geven meestal lang garantie om de consument te overhalen. Dit omdat ze veel research hebben gedaan en ook daadwerkelijk geloven in hun product.
- Bekijk testen op opbrengst en rendement: resultaten spreken eigenlijk voor zich. Een hoge levensduur en goed rendement is de belangrijkste maatstaf bij jouw keuze.
- Capaciteit zonnepanelen: over het algemeen ligt dit hoger bij A-klasse zonnepanelen.
Bekijk hier alle zonnepanelen merken.
Selectiecriteria top 10
Volgende criteria werd afgetoetst om deze top 10 op te stellen. Er werd belang gehecht aan:
- Garanties
- Testen en keuringen
- Onafhankelijke verslagen van derde partijen
- Grootte naam
- Eerlijkheid merk
- Eigen R&D
- Aanwezigheid in Europa
- Marktaandeel
De top 10
- Conergy
- Solar Frontier
- AEG
- Boviet
- QCells
- Solarwatt
- Yingli
- ReneSola
- NSP
- JA Solar
1. Conergy
De zonnepanelen van Conergy zijn de meest rendabele en kwalitatief goede zonnepanelen van dit moment. Volgens onderzoek behalen deze panelen 15% tot 18% rendement en blijft dit percentage stabiel door de levensduur heen, waardoor dit echt de beste zonnepanelen zijn.
2. Solar Frontier
Ook deze panelen komen regelmatig als een knaller uit de test. Er wordt bij de productie gebruik gemaakt van een dunne film en de panelen zijn kleiner dan de meesten. Hierdoor kan je meer zonnepanelen op je dak kwijt om extra energie op te wekken.
3. AEG
AEG is exclusief de zonnepanelen zelf gaan maken en dat doen ze met aanmerkelijk welslagen. Net als andere producten van dit merk zijn de zonnepanelen betrouwbaar en van hoge kwaliteit, met een goed rendement en lange levensduur. Het ruime assortiment zorgt ervoor dat je altijd het beste zonnepaneel voor je situatie kunt vinden.
4. Boviet
Het Vietnamese bedrijf Boviet wil meewerken aan een groene toekomst en doet dit door te blijven vernieuwen en met de tijd mee te gaan. Boviet heeft alle elementen van het proces in eigen beheer waardoor ze het overzicht kunnen houden en de kwaliteit van de zonnepanelen kunnen garanderen.
5. QCells
QCells is ook al tientallen jaren aan de weg aan het timmeren wat zonnepanelen betreft. Het Duitse merk levert niet alleen de zonnepanelen, maar ook alles eromheen.
6. Solarwatt
Solarwatt legt de focus op glas-glas zonnepanelen. Je kunt hier dus niet terecht voor elke soort paneel. Aan de andere kant zorgt deze focus er wel voor dat deze soort panelen gegarandeerde kwaliteit hebben. Het Duitse bedrijf biedt een volledig energiesysteem aan, inclusief verzekering, om alles naadloos op elkaar aan te laten sluiten.
7. Yingli
Yingli is de afgelopen tijd bezig geweest met zijn productiecapaciteit flink op te schroeven en blijft streven naar zo duurzaam mogelijk zonnepanelen produceren.
8. ReneSola
Dit merk zonnepanelen is helaas op het moment niet verkrijgbaar in Europa, maar is in de voorgaande jaren aanhoudend als een van de betere zonnepanelen getest. Maar mocht het merk terugkomen of als je op een andere manier aan Renesola kunt komen, is het zeker een aanrader.
9. NSP
Het Taiwanese NSP is een van de grootste makers van zonnepanelen in de wereld. De panelen komen regelmatig goed uit de testen, vooral in de prijs-kwaliteit categorie. De product garantie voor de zonnepanelen ligt hier wel maar op tien jaar, in tegenstelling tot de twaalf jaar die andere producenten op deze lijst bieden.
10. JA Solar
JA Solar is een Chinees bedrijf dat een groot assortiment aan zonnepanelen produceert. Het merk is een van de jongsten in deze lijst, maar dat weerhoudt ze niet van goede kwaliteit panelen te produceren en deze wereldwijd aan te bieden.
Hoe kies je de beste zonnepanelen?
Hoewel het vermogen van zonnepanelen niet altijd overeenkomt met wat de fabrikant zegt, kun je in de test meestal wel zien welk paneel het meest geschikt is. Vergelijk daarom altijd verschillende merken om de juiste zonnepanelen te vinden. Het verkrijgen van een langdurige fabrieksgarantie is ook belangrijk. Hieruit blijkt dat het bedrijf zelf vertrouwen heeft in zijn zonnepanelen, en dan mag jij het bezitten. Welk type paneel en hoeveel zonnepanelen het beste bij jou passen, hangt af van jouw situatie.
Buiten dit alles zijn de beste zonnepanelen natuurlijk degene die je de elektriciteit geven die je nodig hebt en daar niet te hoge prijzen voor vragen. Vraag dus altijd offertes aan voor je gaat kiezen, zodat je weet wat je nodig hebt, wat de mogelijkheden zijn en waar de prijzen ongeveer liggen. Ga hierna pas naar de merken zonnepanelen kijken.
Hoe zonnepanelen merken vergelijken?
De datasheet van een zonnepaneel is hoe je alles komt te weten over een zonnepaneel. De garantie, rendement, testresultaten, elektrische gegevens, gewicht, certificaten etc.
Garantie
Op een datasheet zal je altijd de garantie van een zonnepaneel terugvinden. Het gaat hierbij altijd over twee verschillende garanties:
- Productgarantie: Deze garantie is zoals de naam al zegt op het product zelf, bijvoorbeeld wanneer het zonnepaneel zonder reden stopt met werken. Bij de meeste grote merken welke je vaak terugziet in Vlaanderen zoals JA Solar, Bauer, Canadian Solar, Axitec, REC, IBC, Aleo, Luxor, Bisol, Benq en Jinko bedraagt deze garantie meestal tien tot vijftien jaar. Wanneer dit minder dan tien jaar is, zeker bij de niet Tier-1 merken, doe je er goed aan dit zonnepaneelmerk links te laten liggen. De productgarantie is tevens de belangrijkste garantie bij een zonnepaneel. Er zijn ook enkele merken welke 25 jaar garantie bieden zoals Sunpower, LG en Panasonic sinds kort. Solarwatt, een Duits zonnepanelen merk geeft maar liefst dertig0 jaar garantie.
- Vermogensgarantie: Jammer genoeg verliezen zonnepanelen elk jaar aan vermogen. Gelukkig voorzien de meeste zonnepanelen merken dit in hun garantie. De meeste zonnepanelen merken hebben een garantie van 0.7% verlies per jaar. Dit betekent dat de zonnepanelen na 25 jaar nog steeds meer dan 80% van hun oorspronkelijke vermogen dienen te behalen.