Tijdens je zoektocht naar zonnepanelen zul je waarschijnlijk omvormers tegenkomen. Als je zonnepanelen gaat aanschaffen dan is het verstandig om ook omvormers erbij te nemen. Door de omvormer kunnen jouw zonnepanelen extra stroom opwekken en profiteer je dus eigenlijk meer van je panelen. Maar hoe kies je nou de beste omvormer uit? Dat kom je te weten in dit artikel.
Inhoudsopgave
Merken omvormers
- Sunny Webbox
- Voltcraft
- E-Ast
- Sunny Boy
- Mastervolt
- SMA
- AEG
- Berel
- Prouser
- Steca
- RIP energy
- Hosola
- IVT
- Waeco
SMA Sunny Boy 2.5 Wifi omvormer
Op dit moment is dit de meest betrouwbare en betaalbare omvormer van het kwaliteitsmerk SMA. De omvormer heeft een afmeting van 46 x 35,7 cm en een gewicht van 9 kilo. Het is dus een ideale omvormer om te plaatsen. Daarnaast is het ideaal voor een zonnepanelen installatie met negenzonnepanelen. Ook is het onderhoudsvrij doordat het een betrouwbaar koelings-systeem heeft.
Je kan deze omvormer makkelijk monitoren via de SMA-app die je kan downloaden op je telefoon of computer. Je kan dan precies zien hoeveel jij bespaart met deze efficiënte omvormer.
Voordelen
- Gratis te monitoren via de wifi en online
- Ideaal voor zonnepanelen installaties met negen zonnepanelen
- Makkelijk te plaatsen door afmetingen en gewicht
- Onderhoudsvrij door efficiënte koeling
Nadelen
- Niet geschikt voor zonnepanelen installaties met meer dan tien zonnepanelen.
Soorten omvormers
Er bestaan vier soorten omvormers namelijk:
- String: dit is de goedkoopste omvormer. Bij de string omvormer worden de zonnepanelen in een serie gekoppeld. Hoe groter de serie, hoe meer omvormers er nodig zijn. Een groot voordeel aan de string omvormer is de prijs. Dit komt omdat de technologie zo is ontwikkeld dat deze kosten niet meer worden doorgerekend. Ook is deze omvormer makkelijk te vervangen bij storingen. Het nadeel aan deze omvormer wel is dat het niet goed werkt als er veel schaduw is.
- MTL: de MTL omvormer bestaat uit twee aparte strings die parallel aangesloten worden op de omvormer. De zonnepanelen worden binnenin de strings wel in een serie aangesloten. De twee MPP Trackers met de bijbehorende strings worden onafhankelijk van elkaar geoptimaliseerd. Het voordeel aan deze omvormer is dat het makkelijk te vervangen is bij storingen en dat het twee MPP trackers heeft. Het enige nadeel is dat het duurder is vergeleken met een string omvormer.
- Micro: bij een zonnepanelen installatie met een micro omvormer krijgt elk paneel een eigen omvormer met een MPP Tracker. De omvormer zet direct de gelijkstroom om in wisselstroom. Het voordeel aan de micro omvormer is dat een zonnepaneel een eigen MPP Tracker heeft en ook werkt het goed in de schaduw. Nadeel is wel dat het een minst efficiënt systeem heeft en ook het duurst is van alle omvormers.
- Power optimizer: ook bij deze optimizer heeft elk zonnepaneel een eigen MPP Tracker. Elke zonnepaneel kan je afzonderlijk monitoren. Ook werken deze optimizers goed in de schaduw. Wel is dit ook prijziger dan de normale string omvormer.