Laatst bewerkt op: 12 mei 2021
Zonnepanelen beginnen steeds populairder te worden vanwege de vele voordelen die komen kijken bij het opwekken van groene stroom. Het is dan ook essentieel dat de zonnepanelen op correcte wijze worden geplaatst door een professioneel om brandgevaar en vlambogen te voorkomen. Vlamboogdetectie kan hier de ideale oplossing voor dienen. Maar wat is vlamboogdetectie nou precies en welke zaken zijn hierbij allemaal van belang? Ga hieronder door met lezen om alles over het detecteren van vlambogen te weten.
Inhoudsopgave
Vlambogen
Voordat we het over vlamboogdetectie gaan hebben is het verstandig om eerst te omschrijven wat een vlamboog is. Een vlamboog is het licht wat er ontstaat op het moment dat twee metalen staafjes gesmolten worden, meestal middels een lasapparaat dat een fel licht uitschijnt. Daarnaast gaat het ook om de lucht om het licht heen, wat mee wordt verwarmd en hoge temperaturen kan bereiken. Dit licht ruikt en maakt een bepaald geluid. Daarnaast komen er ook giftige stoffen vrij en is er sprake van drukgolf. Een vlamboog is dus het vrijkomen van energie door middel van een elektrische stroom die loopt tussen twee geleiders. Het effect van een vlamboog kan zorgen voor veel onherstelbare materiele schade en persoonlijk letsel.
Het gevaar van vlambogen
Vlambogen kunnen plotseling ontstaan, en dit ook nog eens ongemerkt en snel. Mocht er maar ergens sprake zijn van los contact, een beknelde of beschadigde bedrading of een verouderde installatie dan kan er al kortsluiting ontstaan met brand als gevolg. Het kan iedereen wel gebeuren, maar de gevolgen kunnen een grote financiële impact hebben. Als er sprake is van vlambogen in een elektrische installatie dan stijgt de temperatuur te veel waardoor de kans op brand kan ontstaan.
Wat is vlamboogdetectie?
In minstens 25% van de brandgevallen in Nederland zijn afwijkingen in de elektrische installatie de oorzaak. Het is dan ook van belang om deze afwijkingen tijdig te detecteren. Door middel van vlamboogdetectie kunnen patronen in de stroomgolven en ook in de spanningsgolven in het elektrisch circuit worden gemonitord en geanalyseerd. Dit wordt gedaan door het gebruiken van een vlamboogdetector, een apparaat dat constant blijft zoeken naar afwijkingen van het normale patroon van het systeem. Mocht er sprake zijn van een afwijking, dan stuurt de vlamboogdetector een bericht naar de eigenaar. Bepaalde vlamboogdetectors reageren door de omvormer automatisch uit te schakelen. Vlamboogdetectie draagt bij aan het verkleinen van het brandrisico waardoor de veiligheid van de klant stijgt.
Het ontstaan van brandgevaar
Zoals al eerder aan is gegeven is de grootste oorzaak van de brandgevallen in Nederland afkomstig van installatiefouten. Als de installatie van het zonnepanelensysteem niet naar behoren is uitgevoerd verhoogt het risico op brand, wat de veiligheid van de klant in direct gevaar brengt. De meest voorkomende fouten tijdens de installatie zijn voornamelijk slecht aangesloten kabels. Ook als de bekabeling te dichtbij scherpe gebouwdelen zit waardoor deze kan beschadigen of als de panelen te dicht zitten op de brandbare dakisolatie of dakhout. Tenslotte wordt de achterkant van zonnepanelen vaak zeer heet. Dit kan ook brandgevaar met zich meebrengen.
Een aardschakelaar is vaak onvoldoende
In Nederland is het gebruik van een aardschakelaar verplicht om brand te voorkomen, maar deze schakelaars zijn helaas niet in staat om parallelle of seriële vlambogen te detecteren. In de meeste gevallen worden vlambogen niet op tijd gedetecteerd waardoor het systeem zich niet automatisch zal afschakelen. Om dit te voorkomen is het een slim idee om te investeren in een vlamboogdetector.
Vlambogen voorkomen
Vlambogen brengen enorme gevolgen met zich mee. Hierdoor is het dan ook verstandig om vlambogen zoveel mogelijk te voorkomen door het nemen van bepaalde maatregelen om het risico zoveel mogelijk te beperken, alhoewel dit niet wettelijk verplicht is. Het nemen van maatregelen om het risico te beperken is voornamelijk bedoeld voor installaties met een verhoogd vlambooggevaar. Denk zo aan een verouderde installatie of als de installatie slecht is onderhouden. Aanvullende maatregelen om het vlamboogrisico te minimaliseren moeten dan genomen worden. De stappen om een vlamboog in een installatie te voorkomen zijn:
- Zorg voor een correct ontwerp van de installatie. Zo heb je altijd de mogelijkheid om de installatie deels of geheel af te schakelen wanneer dat nodig is.
- Zorg voor het vergrendelen van de toegang van een verdeelinrichting op overzichtelijke wijze.
- Het systeem dient tijdig en regelmatig te worden onderhouden door een erkend vakman die werkt volgens de juiste werkinstructies.
Gevolgen van vlambogen beperken
Naast het voorkomen van vlambogen is het ook belangrijk om de gevolgen van vlambogen te beperken. Hierbij is tijd van cruciaal belang, aangezien de effecten van een vlamboog kleiner zijn naarmate de duur van de vlamboog korter is. De gevolgen van een vlamboog kunnen op de volgende manieren beperkt worden. Denk zo aan vlamboogvaste verdeelinrichtingen waardoor de vlamboog binnen blijft. Hier worden ‘internal arc-proof’ schakelkasten gebruikt. Ook optische vlamboogdetectie door middel van het toepassen van een VAMP vlamboogdetectiesysteem speelt hierbij een rol. Dit maakt het detecteren van vlambogen een fluitje van een cent. Daarnaast moet je denken aan een onderhoudsschakelaar voor de koppeling tussen een vermogensschakelaar en een geïntegreerde onderhoudsstand. Als de stroom hoog is dan zal het systeem automatisch afschakelen. Verder kan je vlambogen voorkomen door middel van intelligente selectieve afschakeling door het samen koppelen van vermogensschakelaars, stroom imiterende vermogensschakelaars om de hoge stroom en hoeveelheid energie te beperken en tenslotte nog het gebruiken van vlamboog beschermende kleding.
Offertes vergelijken
Zonnepanelen worden met de dag mee populairder, niet alleen in Nederland maar rond de wereld. Dit voornamelijk vanwege de flinke maandelijkse besparing op de energiefactuur, de jaarlijkse opbrengsten, de milieuvriendelijke werking van het systeem, de waardevermeerdering van je woning, de groene stroom die je zelf op duurzame wijze op kunt wekken, de kWh’s die je terug kunt leveren aan de energieleverancier en nog veel meer. Ben je benieuwd naar de opties die geschikt zijn in je eigen situatie? Neem dan eerst contact op met een specialist om je goed te laten adviseren over de verschillende mogelijkheden. Vergelijk de kosten eerst zodat je profiteert van een mooie besparing op de kosten en waardoor je verzekerd bent van kwaliteit.