Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis en vrijblijvend
zonnepanelen

De zonnepanelen die tegenwoordig verkocht worden kunnen gemakkelijk 30 jaar dienstdoen. Dat betekent dat ze ook 30 jaar lang op je dak liggen en aan weer en wind worden blootgesteld. Zonnepanelen hebben niet veel onderhoud nodig, maar net als dat je je dakbedekking eens in de zoveel tijd zou reinigen en repareren, is het ook geen slecht idee om je zonnepanelen ook af en toe onder handen te nemen.

Wat is onderhoud aan zonnepanelen?

Het goede nieuws is dat zonnepanelen weinig onderhoud nodig hebben. Ze zijn gemaakt van glas en worden met een hellinggeplaatst, dus water, zand en bladeren waaien er meestal gewoon af. Zijn ze vies, dan is een regenbui voldoende om ze weer schoon te spoelen. Dat betekent niet dat je je zonnepanelen 30 jaar met rust moet laten. Er zijn namelijk wel degelijk onderhoudstaken die je zelf aan je zonnepanelen kunt uitvoeren.

Nu is hét moment om zonnepanelen te kopen! (6 redenen)

→ 1. De prijzen zijn nog NOOIT zo laag geweest. 2. De markt staat op zijn kop en is met 90% gekrompen. 3. Je zit in een uitstekende onderhandelingspositie (je krijgt zelfs gratis cadeau's zoals een tablet) 4. Vergelijk je het met beleggen, dan is dit het moment om te kopen wanneer niemand koopt. 5. Bespaar duizenden euro's door 4 offertes naast elkaar te leggen via onderstaande button. 6. Koop nu voordat de prijzen weer stijgen!

  1. Je zonnepanelen schoonmaken

Het is natuurlijk zo dat een regenbui je zonnepanelen schoonspoelt, maar op een gegeven moment zal er toch vuil, aanslag en andere viezigheid op het glas terechtkomen. Dit kan dan niet meer worden weggespoeld en het belemmert het rendement. Vuil houdt zonnestralen tegen en dat betekent minder opbrengst. Het is dus verstandig om af en toe even met een doek over je zonnepanelen te vegen, zodat ze mooi schoon zijn en vervuiling verdwijnt. Dit zal de levensduur van je panelen ook bevorderen.

  1. Je installatie controleren

Als je dan toch je zonnepanelen aan het schoonmaken bent, dan is het ook geen slecht idee om even te controleren of alles nog goed vast zit. Loop de bekabeling even langs, bekijk de schroeven die de zonnepanelen aan de stellage vastzetten, controleer de stellage, kijk naar het oppervlak van de zonnepanelen zelf en ga op zoek naar lekkage, defecte laspunten en barsten. In principe zou er niets met je installatie en zonnepanelen mogen gebeuren, maar soms kun je zo grotere problemen voor zijn.

  1. Tussendoor even kijken

Als je onder je zonnepanelen loopt, kijk dan altijd even naar boven. Het is goed mogelijk dat er bladeren op zijn gewaaid, dat er takjes op liggen of dat ze bedekt zijn met sneeuw of hagel. Dit zijn allemaal redenen waarom je zonnepanelen minder opbrengen. Zie je dit, haal de vervuiling er dan even met een bezem van af. Het is niet goed voor je zonnepanelen als er vervuiling op ligt en je loopt onnodig opbrengsten mis.

Onderhoud uitbesteden

De bovenstaande werkzaamheden zijn op een plat dak vrij gemakkelijk zelf uit te voeren, maar het wordt lastiger als je zonnepanelen op een hellend dak liggen. Daarnaast heb jij niet altijd voldoende verstand van zonnepanelen om problemen tijdig aan te kunnen wijzen. Soms is het daarom beter om een specialist aan te wijzen en hen je onderhoud periodiek te laten oppakken. Ze komen dan elk jaar of elke twee jaar langs om je installatie even goed te controleren en schoon te maken. Kabeltjes worden weer goed vastgezet, de zonnepanelen worden professioneel gereinigd en dit alles zonder dat er gevaar is dat iemand van het dak valt. Sluit een onderhoudscontract af met je leverancier, en ze houden zelf in de gaten wanneer dit weer moet worden uitgevoerd.

De omvormer vervangen

De zonnepanelen gaan zeker 30 jaar mee, maar de omvormer (het apparaat dat gelijkstroom omzet naar wisselstroom) moet wel eerder vervangen worden. De meeste omvormers gaan 8 tot 10 jaar mee. Laat je ze langer hangen, dan is er een grote kans dat de opbrengsten van je systeem naar beneden gaan. De prijs voor een nieuwe omvormer hangt af van het aantal zonnepanelen dat je hebt en het merk. Als je gebruik maakt van micro-omvormers of power optimizers, dan gaan deze vaak net zo lang mee als de zonnepanelen zelf. Controleer dat nog wel even goed met je leverancier.

De kosten voor onderhoud

Als je zelf je zonnepanelen schoon houdt, dan betaal je alleen voor het materiaal. Aan een schoonmaakmiddel en een borstel heb je dan voldoende. Besteed je het uit, dan betaal je wel meer, maar heb je tegelijkertijd ook gemoedsrust. De kosten zijn samengevat in de onderstaande tabel.

Werkzaamheden

Prijs per eenheid inclusief btw

Professionele reiniging

10 per paneel

Inspectie van je installatie

80 voor een gemiddelde installatie

Omvormer vervangen

800 – €1200 per keer

Waarom is onderhoud belangrijk?

Zonnepanelen hebben echt niet veel onderhoud nodig en het is dus niet moeilijk om hier af en toe wat tijd aan te besteden. Je zult dan merken dat je zonnepanelen meer opbrengen en langer meegaan. De garantie op de beste zonnepanelen die momenteel verkocht worden is al 30 jaar. Dat betekent dat ze zeker 30 jaar meegaan voordat je aan vervanging moet denken. Onderhoud je je zonnepanelen goed, dan kun je daar nog een aantal jaren bij optellen. Daarnaast is het mogelijk dat je garantieregeling bij je leverancier of fabrikant komt te vervangen als gevolg van achterstallig onderhoud. Houd je zonnepanelen schoon en je bespaart geld omdat je ze minder snel moet vervangen en omdat je minder opbrengsten misloopt.


Laatste nieuws