Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis en vrijblijvend
Zonnecollector zwembad

Er zijn een aantal redenen te bedenken waarom zonnepanelen problemen met veiligheid kunnen opleveren. Ze zijn op je dak bevestigd en genereren stroom. Ontstaat er kortsluiting, dan is er kans dat ze brand veroorzaken. Wat als de stroom zich ophoopt en niet weg kan of als er bliksem inslaat bij jou of in de buurt? Daarnaast zijn zonnepanelen gevoelig voor diefstal. Vooral als ze aan de achterkant van je woning zijn bevestigd is het een kwestie van het losdraaien van een paar schroeven. Inbraak is niet nodig. Gelukkig is hier door de installateurs en specialisten uitgebreid over nagedacht. Er zijn voldoende maatregelen die je kunt nemen om de veiligheid van jou en je zonnepanelen te waarborgen.

Brandgevaar

Er zijn verschillende manieren waarop zonnesystemen brand kunnen veroorzaken. Het feit dat ze elektriciteit genereren is hier de oorzaak van. Allereerst is er kortsluiting die kan ontstaan in je bekabeling. Vervolgens kan blikseminslag brand veroorzaken. Een derde mogelijke oorzaak van brand is hoogspanning omdat de elektriciteit niet goed kan worden vervoerd. Al deze problemen kunnen worden opgelost door twee maatregelen te nemen, namelijk door kwalitatieve bekabeling te gebruiken van één merk en door je zonnepanelen te laten aarden.

Nu is hét moment om zonnepanelen te kopen! (6 redenen)

→ 1. De prijzen zijn nog NOOIT zo laag geweest. 2. De markt staat op zijn kop en is met 90% gekrompen. 3. Je zit in een uitstekende onderhandelingspositie (je krijgt zelfs gratis cadeau's zoals een tablet) 4. Vergelijk je het met beleggen, dan is dit het moment om te kopen wanneer niemand koopt. 5. Bespaar duizenden euro's door 4 offertes naast elkaar te leggen via onderstaande button. 6. Koop nu voordat de prijzen weer stijgen!

  1. Kwalitatieve bekabeling van één merk

De bekabeling van je zonnepanelen zorgt ervoor dat de stroom die ze opwekken naar de omvormer wordt geleid. Daar wordt de gelijkstroom omgezet in wisselstroom en dat gaat naar de meterkast, ook met kabels. Er kunnen situaties ontstaan waarbij deze bekabeling hoogspanning en overbelasting veroorzaakt. Dit is bij alle elektrische apparaten het geval en die zijn hiervoor via een geaarde contactdoos beveiligd. Let bij de aanschaf van je zonnepanelen dus niet alleen op de kwaliteit van de apparaten die worden gebruikt, maar ook op de kwaliteit van alle randmaterialen. In het geval van bekabeling zijn er dan twee zaken om te controleren.

  • Allereerst is het belangrijk dat de bekabeling die je gebruikt of laat gebruiken van een goede kwaliteit is. Je installateur kan je hier over inlichten en als je de zonnepanelen zelf installeert, dan besteed je hier zelf aandacht aan.
  • Ten tweede is het belangrijk dat er alleen bekabeling gebruikt wordt van één bepaald merk. Als dit niet het geval is, dan is het mogelijk dat de kabels niet goed op elkaar aansluiten en dat er zo hoogspanning ontstaat.
  1. Het aarden van je zonnepanelen

De metalen constructie van je zonnepanelen is waarschijnlijk geaard. Dit is tegenwoordig verplicht via de NEN1010 richtlijn. Als er dan overbelasting ontstaat hoopt de overtollige stroom niet op, maar wordt het naar de aarde afgevoerd door middel van een kabel. Op die manier voorkom je statische elektriciteit, raken je zonnepanelen niet defect bij blikseminslag en wordt het lekken van energie tegengegaan. De zonnepanelen zelf zijn al dubbel geïsoleerd, maar de behuizing niet. Dat is ook de reden dat deze moet worden geaard. Als jouw zonnesysteem ouder is, dan is het mogelijk dat dit niet is gebeurd en het is altijd de moeite waard om dit even na te gaan bij je installateur. Door ze alsnog te laten aarden en door voor goede bekabeling te zorgen is brandgevaar eigenlijk niet meer aan de orde.

Diefstal

Helaas worden er steeds meer meldingen gemaakt van de diefstal van zonnepanelen. Deze zijn vrij gemakkelijk mee te nemen en de plek, op het dak, is soms nauwelijks zichtbaar. Dieven hebben dan vrij spel en kunnen zonnepanelen stelen zonder daarvoor in te hoeven breken en zonder op te vallen. De reden waarom zonnepanelen gestolen worden is omdat ze veel waard zijn en er een goede zwarte markt voor is. Daarnaast zijn ze dus vrij gemakkelijk te stelen, vooral als ze op het dak van een schuurtje achter een woning zijn gemonteerd. Ook de diefstal van zonnepanelen is vrij gemakkelijk te voorkomen. We hebben enkele tips waarmee diefstal praktisch onmogelijk is.

  1. Er worden producten aangeboden waarmee je je zonnepanelen met elkaar verbindt of aan je dak vastzet. Je kunt dit natuurlijk ook zelf doen met een kwalitatieve ketting.
  2. Het is ook mogelijk om je zonnepanelen aan te laten sluiten op je alarminstallatie. Als deze draad dan door diefstal wordt onderbroken, gaat je alarm af.
  3. Laat de installateur van je zonnepanelen geen inbusbouten, maar eenrichtingsschroeven gebruiken. Zijn je zonnepanelen al geïnstalleerd, dan sla je een kogeltje in de kop van de inbusbout om losschroeven moeilijker te maken.
  4. Door sensorverlichting te plaatsen rondom je zonnepanelen krijg jij een waarschuwing, maar wordt het misdrijf ook direct in de schijnwerpers gezet.
  5. Uiteraard maak je je dak onbereikbaar door containers, ladders en andere toegangswegen naar je dak te verwijderen.

Controleer je verzekering

Het is altijd goed om even met je verzekeraar te controleren of je zonnepanelen bij je Woonhuisverzekeringen zijn inbegrepen. Ze worden namelijk soms wel en soms niet als inboedel gerekend. De vraag is of het spullen zijn die je mee kunt nemen als je verhuist (een stoel is inboedel) of die vast zitten aan je huis (een inbouwkast is niet inboedel). Vraag dit dus na bij je verzekeraar en laat je zonnepanelen eventueel door een speciale verzekering dekken. Het fijne van deze laatste optie is dat verlies van opbrengst, door schade of diefstal bijvoorbeeld, dan ook verzekerd is.


Laatste nieuws