Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis en vrijblijvend

Laatst bewerkt op: 22 okt 2021

Wat is wattpiekBij het aanschaffen van zonnepanelen heb je ongetwijfeld de specificaties doorgelezen. Je kunt daar allerlei informatie te weten komen over de zonnepanelen, zoals de afmetingen, het gewicht en het vermogen. Dit laatste gegeven wordt uitgedrukt in Wattpiek en hoe hoger het getal, hoe meer energie je er potentieel mee op kunt wekken. Hier staat bij potentieel, omdat dat in een ideale situatie is. Ben je geïnteresseerd in een installatie met een maximaal rendement, dan is het aantal Wattpiek voor jou dus essentieel. Maar wat is Wattpiek eigenlijk?

Nu is hét moment om zonnepanelen te kopen! (6 redenen)

→ 1. De prijzen zijn nog NOOIT zo laag geweest. 2. De markt staat op zijn kop en is met 90% gekrompen. 3. Je zit in een uitstekende onderhandelingspositie (je krijgt zelfs gratis cadeau's zoals een tablet) 4. Vergelijk je het met beleggen, dan is dit het moment om te kopen wanneer niemand koopt. 5. Bespaar duizenden euro's door 4 offertes naast elkaar te leggen via onderstaande button. 6. Koop nu voordat de prijzen weer stijgen!

*Tip
→ Geïnteresseerd in zonnepanelen? Vergelijk eerst! Vul hier het formulier in en ontvang vrijblijvend offertes van lokale installateurs.

 

Wattpiek (Wp): een meeteenheid voor zonnepanelen

Wp is dus een meeteenheid die gebruikt wordt bij zonnepanelen en het is de eenheid waarmee het vermogen van het paneel wordt aangegeven. Dit vermogen wordt gemeten in een testcentrum en wordt uiteindelijk toebedeeld aan het paneel. Tijdens deze test worden altijd dezelfde omstandigheden aangehouden en deze hebben te maken met de sterkte van het licht, de luchtmassa, de richting van het licht en de temperatuur. Het aantal Wp dat daar dan uit komt is een belangrijke waarde bij het vergelijken van zonnepanelen.

Wat betekent dat in kWh?

Stel, je hebt een mooi zonnepaneel gevonden met een vermogen van 250 Wp, maar wat houdt dat in? Omdat de omstandigheden met betrekking tot het aantal zonne-uren, de inval van het licht en de sterkte van de zon overal anders zijn, kun je met dat paneel in Nederland een andere hoeveelheid energie opwekken dan in, bijvoorbeeld, Italië. Daarom is er een formule die je kunt gebruiken om uit te rekenen wat je gemiddeld ongeveer op kunt wekken met een bepaald paneel. Je berekent de opbrengst in de Nederlandse omstandigheden door het aantal Wp te vermenigvuldigen met 0,85. Het bovenstaande paneel van 250 Wp kan je jaarlijks dus 250 Wp x 0,85 = 212,5 kWh opbrengen.

Waarom is het vermogen niet voor iedereen hetzelfde?

Het is goed mogelijk dat jij met hetzelfde paneel van 250 Wp op jouw dak een lager rendement terugziet dan je buurman. Dat heeft een aantal redenen. Het vermogen van het zonnepaneel dat gegeven wordt is namelijk gebaseerd op een ideale situatie en aangezien geen dak hetzelfde is, is de kans klein dat dat bij jou exact kan worden nagebootst.

  • De oriëntatie van je dak: daken die richting het zuiden staan zijn beter geschikt dan daken die een noordelijke oriëntatie hebben. Omdat zonnepanelen energie halen uit het licht van de zon zal je dan altijd een opbrengst hebben, maar zo gauw de oriëntatie afwijkt van zuidelijk gaat deze naar beneden.
  • De hellingshoek van je dak: zonnepanelen brengen het meeste op als ze met een hoek van 30 tot 40 graden worden geplaatst. Wijkt jouw dakhelling hiervan af, dan krijg je dus te maken met een daling in rendement.
  • De hoeveelheid schaduw op je dak: als laatste zal een dak dat regelmatig in de schaduw staat, bijvoorbeeld van een hoog gebouw of boom in de nabijheid, zal minder stroom opwekken dan een dak waar geen schaduw op kan vallen.

Het aantal kWh dat je wilt opwekken en het aantal Wp dat er nodig is

Je kunt de bovenstaande formule ook gebruiken om te bepalen welk vermogen je installatie nodig heeft om jaarlijks een bepaald aantal kWh mee op te wekken. Stel, jij wilt met je zonnepanelen alle energie die je jaarlijks gebruikt kunnen genereren, dan pak je je jaarlijkse overzicht van je energieleverancier erbij en je kijkt wat jouw huishouden jaarlijks nodig heeft. Als je het aantal kWh dat je hebt gekregen vervolgens deelt door 0,85 dan krijg je het benodigde vermogen van je installatie. De volgende tabel geeft je alvast een idee hiervan in verschillende situaties.

Omvang huishouden in aantal personen Jaarlijks gemiddeld verbruik Jaarlijks vermogen benodigd* Aantal benodigde zonnepanelen **
1 2500 kWh 2941 Wp 10
2 3500 kWh 4118 Wp 14
3 4200 kWh 4941 Wp 17
4 4800 kWh 5647 Wp 19
5 5500 kWh 6471 Wp 22
6 5700 kWh 6706 Wp 23

* dit is het jaarlijkse gemiddelde verbruik gedeeld door 0,85.

** als je zonnepanelen aanschaft van 300 Wp en afgerond naar boven.

Wanneer is het aantal Wp belangrijk?

Het is goed om je niet blind te staren op het aantal Wp van een paneel. Het is beter dat je een goede prijs/kwaliteit verhouding weet te realiseren. In sommige gevallen wordt het aantal Wp echter wel essentieel.

  • Bij een klein dakoppervlak: heb je maar een klein dak ter beschikking en wil je daar het best mogelijke rendement uithalen, dan heb je panelen met het hoogst mogelijke vermogen nodig.
  • Bij minder goede omstandigheden: is de situatie op jouw dak niet ideaal, dan kun je deze tekortkoming compenseren door zonnepanelen met een groter vermogen aan te schaffen.
  • Als je winst wilt maken: met de nieuwe salderingsregeling voor de deur wordt het ook erg interessant om meer energie op te gaan wekken dan je nodig hebt. Je kunt dan de extra kWh die je hebt gegenereerd verkopen en daar winst mee maken. In dat geval wil je je dak natuurlijk optimaal benutten.

Vergelijk offertes

Wil je de knoop doorhakken en ook zonnepanelen laten plaatsen op je dak? Dan kun je bij ons de beste deal vinden voor jouw installatie. Vraag offertes op via onze vergelijkingstool, leg deze naast elkaar en kies het beste aanbod uit.

Gratis en vrijblijvend

Laatste nieuws