Het spreekt voor zich dat zonnepanelen niet alleen maar een interessante investering vormen voor particulieren, maar ook voor bedrijven. Bedrijven verbruiken op jaarbasis doorgaans een behoorlijke hoeveelheid energie, in het bijzonder wanneer er bijvoorbeeld continue verschillende processen in werking worden gehouden. Om de energiefactuur enigszins te beperken gaan bedrijven steeds vaker op zoek naar een mogelijkheid om hun energieverbruik te compenseren. Gebruikmaken van zonnepanelen biedt op dit vlak een verantwoorde en tevens milieuvriendelijke oplossing die ook nog eens financieel bijzonder interessant is. Ben je ook van plan om een zakelijke investering te doen in zonnepanelen? Wij zetten alvast alle nodige informatie en de gemiddelde kosten even voor jou op een rijtje.
Inhoudsopgave
Hoeveel kosten zonnepanelen zakelijk?
Vaak wordt er gedacht dat het bij een zakelijke investering in zonnepanelen altijd gaat om een enorm groot systeem. Dat is echter lang niet altijd het geval, in tegendeel. Je kan er bijvoorbeeld ook als kleine onderneming voor kiezen om zonnepanelen te plaatsen op het dak van je kantoor. In dit geval zal het doorgaans slechts gaan om een vrij beperkt aantal zonnepanelen waardoor ook de investering enigszins beperkt blijft. Zou je graag eerst willen weten hoeveel een zakelijke investering in zonnepanelen ongeveer moet kosten? We zetten alvast graag enkele kosten voor jou op een rijtje:
Type installatie | Gemiddelde kostprijs |
Kleine installatie bestaande uit 3 zonnepanelen (inclusief de omvormer en de installatie) | Tussen 2.150 & 2.350 euro |
Gemiddelde installatie bestaande uit 6 zonnepanelen (inclusief de omvormer en de installatie) | Tussen 3.100 & 3.250 euro |
Grote installatie bestaande uit 12 zonnepanelen (inclusief de omvormer en de installatie) | Tussen 5.500 & 5.750 euro |
Let op, de bovenstaande kosten gaan uit van dunne film zonnepanelen. Wil je gebruikmaken van mono of poly kristallijn zonnepanelen? In dat geval zal je merken dat de gemiddelde kostprijs een stukje hoger kan uitvallen dan in bovenstaande tabel aangegeven.
Terugverdientijd bij zonnepanelen voor je bedrijf
Net als particulieren zullen ook bedrijven vooral graag willen weten met welke terugverdientijd ze voor hun installatie rekening moeten houden. De terugverdientijd wordt sterk beïnvloed door verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld niet alleen aan de exacte ligging van de zonnepanelen en de richting waarin ze wijzen, maar ook aan de aard van de zonnepanelen, de eventuele vervuiling die er op komt te liggen en ga zo maar door. Gemiddeld kan er evenwel bij een doorsnee systeem met zonnepanelen rekening worden gehouden met de volgende terugverdientijd:
Jaarlijks verbruik in kWh | Gemiddelde terugverdientijd |
Minder dan 10.000 kWh | Tussen 5 & 8 jaar |
Tussen 10.001 & 50.000 kWh | Tussen 9 & 12 jaar |
Meer dan 50.0001 kWh | Tussen 14 & 17 jaar |
Bovenstaande terugverdientijden houden uiteraard rekening met het feit dat er gebruik wordt gemaakt van een systeem met zonnepanelen die het aangegeven verbruik aan kan. Wanneer er een investering wordt gedaan in een systeem met een beperktere capaciteit zal de terugverdientijd mogelijks worden beïnvloed.
Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek
Wanneer je er in Nederland voor kiest om voor je bedrijf een investering te doen in zonnepanelen kan je rekenen op de zogenaamde kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Deze fiscale aftrek is vrij aanzienlijk wat er voor zorgt dat een mooi deel van je investering reeds kan worden gecompenseerd. We hebben de verschillende fiscale voordelen afhankelijk van het investeringsbedrag alvast even voor jou op een rijtje gezet:
Hoogte van de investering | Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek |
Tot een bedrag van 2.300 euro | Geen recht op kleinschaligheidsinvesteringsaftrek |
Tussen 2.301 & 56.024 euro | Een kleinschaligheidsinvesteringsaftrek van 28 procent op het geïnvesteerde bedrag |
Tussen 56.025 & 103.748 euro | Een kleinschaligheidsinvesteringsaftrek van 15.687 euro op het geïnvesteerde bedrag |
Bovendien geldt dat er ook sprake is van een besparing op de belastingen van je bedrijf. Voor een BV geldt dat er sprake kan zijn van een belastingbesparing van 6 procent. In het geval van een maatschap, een VOF of een eenmanszaak kan de belastingbesparing oplopen tot een mooie 12 procent. Lees ook: zakelijk zonnepanelen kopen.
Energie-Investeringsaftrek
Bovenstaande klinkt reeds bijzonder interessant, maar bedrijven kunnen verder eveneens aanspraak maken op de zogenaamde Energie-Investeringsaftrek. We noemen deze afgekort EIA. De fiscale aftrek is per 2016 verhoogd van 41,5 naar 58 procent. In het geval van een BV kan er tussen de 11,6 en 14,5 procent worden bespaard op de vennootschapsbelasting. Wanneer je beschikt over een maatschap, een VOF of je de bedrijfsleider bent van een eenmanszaak is er sprake van een maximale besparing van 30 procent. Je dient er wel rekening mee te houden dat deze subsidie uitsluitend is voorbehouden voor bedrijven die een aanzienlijke investering doen in een installatie met zonnepanelen. De installatie dient dan ook over een capaciteit van minimum 25 kW te beschikken. Dit komt overeen met zo’n 100 zonnepanelen.
Vervangen van asbesthoudende daken
Voor bedrijven geldt bovendien nog een andere mogelijkheid om een subsidie te verkrijgen voor het plaatsen van zonnepanelen, althans wanneer ze worden geplaatst op een dak waarbij sprake is van asbest. Je kan in dit geval aanspraak maken op de Milieu Investeringsaftrek, maar ook de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen is van toepassing. De Milieu Investeringsaftrek is goed voor een besparing van 36 procent terwijl de VAMIL je tot 75 procent besparing kan opleveren. Om recht te hebben op beide of één van beide subsidies moet je er wel rekening mee houden dat er aan meerdere, strenge voorwaarden moet worden voldaan.
Zonnepanelen zakelijk aankopen (BTW)
Er is de laatste tijd reeds heel wat te doen geweest over de BTW op een installatie met zonnepanelen. In eerste instantie kon deze BTW (toch 21 procent) uitsluitend teruggevorderd worden door bedrijven. Dat is vandaag de dag niet langer het geval. Tegenwoordig kunnen ook particulieren via een zogenaamde éénmalige en bijzondere BTW-aangifte hun BTW terugkrijgen. Voor beide partijen levert dit hoe dan ook een direct voordeel op. Alleen op deze manier is het immers reeds mogelijk om een bedrag dat overeenkomt met zomaar even één vijfde van de totale kostprijs van de investering terug te krijgen. Zo wordt het aankopen van een systeem met zonnepanelen ook voor jouw onderneming meteen op financieel vlak een behoorlijk stuk toegankelijker! Alles bij elkaar gezien zouden we hoe dan ook durven te stellen dat een zakelijke investering doen in zonnepanelen vandaag de dag misschien wel meer dan ooit zeer interessant en rendabel is.