Zonnepanelen kan je op meerdere manieren op je dak plaatsen. Wat je duidelijk onderscheidt in het straatbeeld zijn zonnepanelen die landscape of portrait zijn gemonteerd. Dat kan zo zijn redenen hebben. Daarnaast hebben beide methoden zo hun eigen voor- en nadelen. We keken naar deze aspecten. Ook keken we naar de kosten van zonnepanelen. We kwamen tot een aantal bevindingen.
Inhoudsopgave
De kosten van zonnepanelen
We vroegen offertes op voor de prijzen van zonnepanelen bij meerdere leveranciers. Men stuurde ons de volgende offertes toe:
Welk type zonnepanelen ga je plaatsen | Wat is het vermogen van de panelen in Wp | Wat is de prijs minimaal-maximaal |
Zonnepanelen van een wat eerdere generatie | Tot 275 Wp | Tussen 350 en 450 euro per stuk |
Zonnepanelen van een wat recentere generatie | Tot 300 Wp | Tussen 450 en 555 euro per stuk |
Zonnepanelen van de recentste generatie | Tot 330 Wp | Tussen 550 en 650 euro per stuk |
Jouw dak optimaal benutten
Zonnepanelen nemen is iets wat je weloverwogen moet doen. Wanneer je voor de aanschaf van zonnepanelen staat heb je twee keuzes:
- Je bestelt een pakket van zonnepanelen met een omvormer en je gaat aan de slag. Dit is de goedkoopste optie. Voor ongeveer 5000 euro heb je een pakket met 10 mooie panelen en een omvormer waarmee je aan de slag kan.
- Je laat je eerst goed voorlichten en vraagt aan de verkoper om een plaatsingsadvies. Nadat dit advies is afgegeven ga je aan de slag; je gaat (of laat) de panelen plaatsen op je dak en vervolgens worden ze aangesloten. Deze methode duurt wat langer en is vaak wat kostbaarder.
Zonnepanelen plaatsen, waar let je op
Ga of laat je zonnepanelen plaatsen, dan is het goed om aan de volgende zaken te denken:
- Benut je dak zo goed mogelijk. Het spreekt voor zich dat jij zoveel mogelijk zonnepanelen op je dak wil hebben. Het is dan ook zaak dat de zonnepanelen zo worden geplaatst dat jouw dak zo optimaal mogelijk benut wordt. Er moet, kortom, zo min mogelijk ruimte onbenut blijven. Er moet in dat geval worden gekeken naar de positie van de zonnepanelen; laat je deze portrait of landscape plaatsen. Een combinatie kan natuurlijk ook altijd. We komen daar straks op terug.
- Zorg voor een zo hoog mogelijk rendement. Daarmee bedoelen we dat je met de zonnepanelen die je laat plaatsen een zo hoog mogelijke opbrengst energie genereert. Dat kan uiteraard door te kiezen voor veel zonnepanelen maar je kan ook kijken voor een bepaald aantal zonnepanelen waarbij je een hoog vermogen kiest. De aanschafprijs van de zonnepanelen met de omvormer wordt er wat hoger door, maar het hogere rendement maakt een hoop goed. Je vindt het vermogen van een zonnepaneel terug in de Wp weergave. Dit staat voor Watt piek, oftewel het hoogst haalbare vermogen.
- Zorg voor zo min mogelijk schaduw. Zonnepanelen moeten zoveel mogelijk licht krijgen en zo min mogelijk schaduw om goed te kunnen functioneren. Het is dan ook zaak dat jij de zonnepanelen zo plaatst dat ze elkaar zo min mogelijk schaduw bezorgen. In dit geval is het dus zaak dat je door een medewerker van de leverancier laat kijken hoe deze plaatsing het beste kan gebeuren. In dat geval kan het dus zo zijn dat er bewust wordt gekozen voor portrait, landscape of een combinatie.
Portrait wat is het
Portrait wil zeggen dat het zonnepaneel verticaal wordt geplaatst. Het wordt dus staand geplaatst op je dak. Dit wordt nogal eens toegepast wanneer er bijvoorbeeld een dakkapel op het dak zit. Daardoor is er links en rechts van de dakkapel vaak een wat beperktere ruimte waardoor een portrait zonnepaneel beter past dan een landscape paneel.
Wat is landscape
Landscape is een stijl waarbij het zonnepaneel horizontaal wordt geplaatst. Het zonnepaneel wordt dus liggend bevestigd. Dit is de methode die veel wordt gebruikt op daken waarop geen dakkapel en geen dakraam zit. Er wordt op die manier optimaal gebruik gemaakt van het dak waarbij er geen schaduw van het ene paneel op het andere valt. Toch wordt er geen aaneengesloten dak gemaakt. De reden hiervan is dat de rand van een zonnepaneel voor een deel kan zorgen voor schaduw op het onderliggende paneel. Er zijn zonnepanelen die geheel worden uitgeschakeld wanneer dit het geval is.
Waar plaats je geen zonnepanelen
Er is een bepaald aantal plaatsen op je dak waar je om technische redenen geen zonnepanelen mag dan wel moet plaatsen. We hebben ze voor je op een rij gezet.
- Onder de schoorsteen. Heb je een gemetselde stenen schoorsteen op je dak zitten, zorg er dan voor dat daar geen zonnepanelen onder zitten. Door de schaduw die de schoorsteen op je dak werpt zal dat zonnepaneel zonder functie zijn. Dit heet een schaduwobject. Er wordt doorgaans een afstand van 50 centimeter tot een meter berekend voor de schaduw van de schoorsteen.
- Onder een dakkapel. Een woning met een dakkapel is eveneens niet geschikt voor zonnepanelen onder de dakkapel. Ook een dakkapel heet een schaduwobject. De schaduw zal zelfs nog verder naar beneden reiken waardoor je alleen maar zonnepanelen aan de zijkant en boven de dakkapel kan plaatsen.
- Houd 20 centimeter aan langs de randen van je dak en de nok. Die afstand moet je vrij houden. Dat komt door de wind die anders schade aan je zonnepanelen kan berokkenen.
Een goed advies en plaatsing waar je niet teveel voor betaalt
Voor een goed advies en plaatsing van zonnepanelen betaalt niemand graag de hoofdprijs. Het is dan ook zaak dat je eerst offertes opvraagt. Dat doe je met onderstaande button. Die offertes vergelijk je op de volgende punten:
- Vergelijk alleen complete offertes. Dat houdt in dat zaken als het advies, het arbeidsloon, het gebruikte materieel en het gebruikte materiaal apart op de offerte staan vermeld.
- Vergelijk alleen prijzen die inclusief de BTW zijn. Je vergelijkt geen prijzen waarbij ‘exclusief BTW’ staat vermeld. Dat is om de vergelijking zo transparant te houden.
- Vergelijk ook de voorrijkosten. Dat houdt in dat je kijkt naar de afstand van jou naar de leverancier van de zonnepanelen. Door het aantal kilometers zo laag mogelijk te houden kan je een flink voordeel hebben.