Als je aan het oriënteren bent op zonnepanelen dan komt er veel op je af. Van informatie tot aan verschillende aanbiedingen. Je krijgt dus erg veel informatie, maar er zijn ook veel dingen die jou niet verteld worden door bijvoorbeeld leveranciers. In dit artikel kom jij 10 dingen te weten die leveranciers jou niet vertellen.
-
Inhoudsopgave
Goedkoop is duurkoop
Leveranciers bieden graag hun goedkope producten aan hun klanten. Denk bijvoorbeeld aan low budget zonnepanelen. Dit ziet er allemaal fantastisch uit, maar schijn bedriegt. Als je in zonnepanelen wilt gaan investeren, dan kan je dit beter in één keer goed doen. Je doet namelijk een investering voor 25 jaar en daar wil je natuurlijk beloond voor worden.
-
Je kan beter je oude stroommeter gebruiken
Vaak vertellen installateurs dat als je zonnepanelen laat plaatsen, je de analoge meter beter kan laten vervangen door een slimme meter. Op die manier kan je zien hoeveel jij hebt terug geleverd. Alleen is het sinds 2020 zo dat de geldkosten, zoals de salderingsregeling, versoberd is geworden. Kijk dus eerst goed of jij je oude meter kan behouden.
-
Aarding van zonnepanelen is wel nodig
Het aarden van zonnepanelen houdt in dat de zonnepanelen, door middel van een kabel, verbonden worden met de aarde om beschadigingen door overbelasting van de energie te kunnen voorkomen. Je kan dit vergelijken met een geaarde contactdoos waarop je elektrische apparaten kan aansluiten. Het aarden van zonnepanelen is niet verplicht, maar het aarden van metalen constructies wel. Niet alle installateurs houden zich hieraan. Vraag eerst aan je installateur hoe zij met aarding omgaan.
-
Schaf niet zomaar een zonnepanelen-pakket aan
Misschien heb je het wel is voorbij zien komen: bedrijven die zonnepanelen-pakketten aanbieden. Zo een pakket bestaat uit zonnepanelen, een omvormer en bevestigingsmateriaal. Dit lijkt ideaal, maar toch moet je oppassen. De combinatie van zonnepanelen en een omvormer is namelijk afhankelijk van jouw situatie. Denk aan hellingshoek, oriëntatie en schaduw. Hiervoor moet namelijk eerst een berekening gemaakt worden en dan pas kan je zo een pakket aanschaffen.
-
Fabrieksgarantie kan een schijngarantie zijn
Meestal geven installateurs twee jaar garantie op de zonnepaneleninstallatie, vijf jaar fabrieksgarantie voor de omvormers en tien jaar op de zonnepanelen. Maar als je bijvoorbeeld zonnepanelen koopt bij een Chinees merk, dan werkt dit net anders. In Europa hebben de meeste Chinese fabrikanten geen onderneming. Als je niet weet wat de fabrieksgarantie waard is, en je installateur het niet goed met je voor heeft, dan moet je je gaan focussen op het Chinese bedrijf. Zeker als het om omvormers gaat, want die zijn het meest kwetsbaar. Het is altijd geen makkelijke taak om merken te beoordelen, er zijn namelijk al een paar Europese merken failliet gegaan. Zorg ervoor dat je een stabiele installateur hebt.
-
Salderingsregeling zal in de toekomst waarschijnlijk veranderen
Het terug leveren van stroom krijg je gewoon terug als je betaalt voor het afnemen van stroom. Volgens minister Kamp blijft dit tot 2023 gehandhaafd. Minister Kamp heeft op 2 juni 2014 aangegeven dat de salderingsregeling waarschijnlijk versoberd gaat worden. Houd hier dus rekening mee.
-
Zonnepanelen zijn niet zelfreinigend
Veel leveranciers vertellen vaak dat zonnepanelen zelfreinigend zijn. Dit wordt vaak verteld omdat zij niet willen dat je rekening gaat houden met onderhoudskosten. Hierdoor zorgt het voor een langere terugverdientijd, waardoor je toch de keuze zou maken om zonnepanelen niet aan te schaffen. Maak je de zonnepanelen niet schoon, dan mis je na een jaar 3% van je opbrengst. Het is niet veel, maar het vuil kan zich toch ophopen.
-
Het plaatsen van zonnepanelen is niet verstandig voor elke situatie
Door zonnepanelen heb je veel mogelijkheden, maar je moet toch bij stilstaan dat het niet in elke situatie verstandig is. Bekijk eerst deze twee punten voordat je een keuze gaat maken:
- Zonnepanelen kan je het beste plaatsen in het oosten en westen in de zuidelijke richting.
- Plaats alleen zonnepanelen als er weinig schaduw is. Dit kan namelijk invloed hebben op de opbrengst.
-
Vraag altijd naar reviews
Je hoeft dit niet te vragen maar als je op zoek bent naar een leverancier, lees dan altijd de reviews en beoordelingen. Zo weet je of je goed zit.
-
Wees voorzichtig met vooruitbetalen
Op dit moment is er niet alleen veel vraag naar zonnepanelen, maar ook is er veel concurrentie. Hierdoor ontstaat er prijsdruk en ook lage marges voor de hele zonnepanelen sector. Helaas zijn hierdoor veel aanbieders omgevallen. Koop je zonnepanelen? Pas dan op met vooruitbetalen. Bij faillissement van je leverancier ben je je geld namelijk kwijt.