Informatie en tips over zonnepanelen
Gratis en vrijblijvend

Risico

Op het moment komt zo’n 80% van alle zonnepanelen uit China, dat is redelijk veel. Als de handelsrelatie met China verstoord zou worden zou dat veel complicaties kunnen veroorzaken voor de overgang naar duurzame energie

Onafhankelijk

Louise van Schaik, expert in geopolitiek en energietransitie, waarschuwt ons dan ook dat China de onafhankelijkheid van hun zou kunnen inzetten als wapen.

Nu is hét moment om zonnepanelen te kopen! (6 redenen)

→ 1. De prijzen zijn nog NOOIT zo laag geweest. 2. De markt staat op zijn kop en is met 90% gekrompen. 3. Je zit in een uitstekende onderhandelingspositie (je krijgt zelfs gratis cadeau's zoals een tablet) 4. Vergelijk je het met beleggen, dan is dit het moment om te kopen wanneer niemand koopt. 5. Bespaar duizenden euro's door 4 offertes naast elkaar te leggen via onderstaande button. 6. Koop nu voordat de prijzen weer stijgen!

Wij willen zo snel mogelijk van fossiele brandstof afkomen, en zonnepanelen zijn daar cruciaal voor. En als een land dan 80% van onze zonnepanelen levert heeft dat land macht over ons. En de progressie die wij als land willen maken naar groene energie. Die macht zou misbruikt kunnen worden en dat moeten wij niet willen. Om dat tegen te gaan moeten wij minder zonnepanelen uit China importeren en meer in ons land zelf moeten gaan produceren.

Kansen

Op dit moment worden er in Nederland al enkele tienduizenden panelen per jaar gemaakt, bijvoorbeeld door het bedrijf Solarge. Maar er is nog genoeg ruimte om dit uit te breiden. Uit een onderzoek van advieskantoor Deloitte blijkt dat wij genoeg daken hebben om 270 miljoen panelen te plaatsen, op het moment zijn het er maar 50 miljoen. Hier zien Nederlandse ondernemers kansen. 

Nederlandse zijn beter

Volgens Max Hamm, ceo van Compoform, blijkt ook nog dat Nederlandse zonnepanelen beter zijn dan die van Chinese. Wij kunnen lichtgewicht zonnepanelen maken die goed renderen en makkelijk te recyclen zijn. Daarentegen zijn Chinese panelen zwaarder waardoor er minder op 1 dak kan. Ook zijn hun panelen minder goed te recyclen. 

Noord-Brabant wilt concurreren 

Als het aan de provincie Noord-Brabant ligt komen zonnepanelen niet langer uit China, maar uit de zuidelijke provincie van Nederland. Samen met de Brabants Ontwikkelings Maatschappij en onderzoekbureau TNO wil de provincie meer zonnepanelen produceren. Noord-Brabant investeert ruim 4,3 miljoen euro in de productie van zonnepanelen. De productielijn zou gaan om een nieuwe innovatieve vorm van zonnepanelen. We gebruiken een dragelijke folie, daar wordt alles opgelegd. Dat zorgt ervoor dat, in tegenstelling tot op glasplaat, je het eindproduct straks kunt buigen, om bochten kunt leggen en in willekeurige vormen kan leggen. Zo willen ze tegengaan dat wij afhankelijk zijn van China en het gebruik van dwangarbeid in China.

Dwangarbeid in China

Niet alleen is het dus een gevaar dat wij afhankelijk zijn van China. Ook worden zonnepanelen daar mogelijk gemaakt door dwangarbeid. 

Een Amerikaans onderzoek laat zien dat er een verband is tussen de productie van de grondstof polysilicium en dwangarbeid. Polysilicium is een stof afkomstig uit zand en is nodig om zonlicht om te zetten in energie. 45% van de wereldwijde productie van polysilicium is afkomstig uit de regio Xinjiang. Dat is de regio waar de Oeigoeren wonen, een onderdrukte islamitische minderheid in China. Meer dan 2,6 miljoen Oeigoeren worden tewerkgesteld in arbeidsprogramma’s. De Chinese overheid stelt dat deelname vrijwillig is, maar het onderzoek toont aan dat er sprake is van sterke dwang. Wie niet meewerkt, zou worden opgenomen in de heropvoedingskampen die in de provincie zijn opgezet. 


Laatste nieuws